Utvrđen Prijedlog zakona o turizmu FBiH

511
turizam

Vlada FBiH utvrdila je na današnjoj sjednici u Sarajevu Prijedlog zakona o turizmu, kojeg je Ustavni sud FBiH proglasio neustavnim 2014. godine, i Prijedlog zakona o boravišnoj taksi FBiH.

Na današnjoj press-konferenciji, održanoj nakon sjednice Vlade FBiH, federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo pojasnila je da je nakon detaljne analize donesena odluka da se Zakon o turizmu može spojiti sa Zakonom o turističkoj djelatnosti, koji regulira rad turističkih agencija i turističkih vodiča.

Kako je kazala, novi zakon regulira tri oblasti. To su turističke zajednice, koje se sada nazivaju turističkim organizacijama, rad turističkih agencija i rad turističkih vodiča koji je djelomično usklađen s direktivama Evropske unije i Reformskom agendom čiji je cilj povećanje zapošljavanja i smanjenje sive ekonomije.

Ministrica je istaknula da se ovim zakonom rasterećuje privreda, jer se njime ukida turistička članarina, što znači da privatni subjekti neće više plaćati članarinu jer je to prepoznato kao parafiskalni namet, a smanjuju se i procedure registracije turističkih agencija.

– Uz konsultaciju s turističkim vodičima, odlučeno je da će oni koji su do sada mogli raditi jedino kao obrtnici i imati fiskalnu kasu, od sada moći raditi kao samostalna, pravna lica ili uposlenici agencije, što do sada nisu mogli, ili će moći ostati obrtnici. Moći će raditi vikendom, sezonski ili godišnje – naglasila je Đapo.

Također, planirano je uvođenje elektronskog registra koji će biti u Federalnom ministarstvu okoliša i turizma, gdje će biti evidencija svih agencija i vodiča koji će polagati ispit općeg znanja na federalnom i posebnog znanja na nivou kantona.
Definirane su, kako je istakla, i nove oblasti iz destinacijskog mendžmenta, tako da će sada biti definirana turistička organizacija, turistički proizvod i turistički lokalitet i da će Federacija, kanton ili općina moći proglasiti određeni lokalitet ili destinaciju od značaja za razvoju turizma.

– Propisani su i različiti oblici turističke ponude, što do sada nije bio slučaj, tako da je reguliran zakonski okvir za poslovni, zdravstveni, vjerski turizam i slično. Također, svaki nivo vlasti će moći osnovati svoju organizaciju, te smo ovim zakonom definirali reguliranje Federalne turističke organizacije, a kantoni i općine će moći organizirati svoje – zaključila je federalna ministrica.

Govoreći o Zakonu o boravišnoj taksi, pojasnila je da se pristupilo izradi ovog zakona jer je to praksa iz okruženja. Njime je regulirano da svaki turista, domaći ili strani, koji boravi na određenom lokalitetu plaća boravišnu taksu, kao i da su od plaćanja izuzeta djeca, osobe sa invaliditetom, penzioneri koji se liječe u banjama i slično.

Zakon predviđa raspodjelu takse tako da će 10 posto ići za nivo Federacije, 10 posto kantonima i 80 posto lokalnoj zajednici, jer Svjetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija, s čijim preporukama je zakon i usklađen, predviđa da je turizam lokalna industrija i da novac ostaje tamo gdje se generira.

– Posmatrajući zakonska rješenja u okruženju, Srbija 100 posto ostavlja lokalnoj zajednici, Crna Gora 80 posto, Hrvatska 65, ali će Hrvatska uskoro krenuti u izmjenu tog propisa te će početi ostavljati 100 posto lokalnoj zajednici – kazala je Đapo.

Boravišna taksa sada iznosi dvije KM i pretpostavlja se da će tako i ostati, iako nije isključena mogućnost njenog povećanja jer će Vlada svake godine u oktobru predlagati iznos boravišne takse za sljedeću godinu. Na ovaj način ubire se oko 800.000 KM.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here