Novim zakonima ne treba uvoditi porez na dividendu niti na kapitalnu dobit, istaknuto je na javnoj raspravi o predloženim zakonima o porezu na dohodak, o doprinosima i o porezu na dobit, koju su u Sarajevu organizirali Udruženje poslodavaca FBiH, Privredna komora FBiH, Vijeće stranih investitora i Predstavništvo njemačke privrede u BiH.

Direktor Sektora za ekonomske i pravne poslove Privredne komore FBiH Željko Raguž, rekao je da bi uvođenje tih poreza značajno smanjilo stope profita i demotiviralo investitore da ulažu u BiH.

Također, dodao je da stope doprinosa treba dodatno smanjiti, s predloženih 33 posto u Nacrtu zakona o doprinosima, na 30,5 posto, kao i da treba uvesti tri stope poreza na dohodak od 10, 15 i 20 posto, a u Nacrtu zakona o porezu na dohodak su predložene dvije, i to od 10 i 20 posto.

Direktor Udruženja poslodavaca FBiH Mladen Pandurević rekao je da zajedno s Vijećem stranih investitora, Predstavništvom njemačke privrede u BiH, Privrednom komorom FBiH i FIPA-om, jer smatraju da predloženi zakoni o porezu na dohodak o doprinosima i o porezu na dobit nisu dobri.

„Vlada će, ukoliko želi dobro ovoj državi, uvažiti većinu naših primjedbi, a ako ne želi, to je već pitanje građana“, naglasio je Pandurević i dodao, da ako Vlada ne uvaži primjedbe “oni sigurno neće praviti revolucije i štrajkovati”.

Predsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić najavio da će zaključci sa svih javnih rasprava o ovim temama uskoro biti predstavljeni na press-konferenciji.

IZVORFENA
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here