Ekonomski rast je vrlo snažan i zabilježen je u svim zemljama Evrope. „To je prva godina nakon globalne ekonomske krize da su sve zemlje Evrope zabilježile rast“, jedna je od ključnih poruka iz izvještaja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) pod nazivom“ Regionalne ekonomske perspektive za jesen 2017. godine”.

Prezentacija izvještaja MMF-a o ekonomskim kretanjima u Evropi upriličena je u prostorijama Centralne banke BiH u Sarajevu i to je prvi put da je održana u nekoj od država koje nisu članice EU.

„Očekujemo da će se u srednjem roku nastaviti ovaj snažan rast u Evropi. No, naravno postoje određeni rizici i u kratkom roku može biti nekih iznenađenja koja su naizgled pozitivna, naime rast može biti jači nego što je očekivano. U srednjem roku očekujemo i neka negativna iznanađenja koja su moguća, npr. određeni geopolitički rizici i određeni razvoj događaja na finansijskim tržištima“, izjavio je nakon prezentacije Jorg Decressin, zamjenik direktora MMF-a za Evropu.

Ono što je sada izazov, prema njegovim riječima, jeste kako izgraditi dovoljno fiskalnog prostora za manevrisanje i smanjenje fiskalnih deficita. Također, naglasio je Decressin, to je prilika da se provedu određene strukturne reforme koje će osigurati poticaj daljnjem rastu.

Decressin je ukratko prokomentarisao program koji BiH u ovom trenutku ima sa MMF-om.

„Naš program, odnosno, ono što mi želimo vidjeti u programu sa BiH jeste jači rast. Sa novim akcizama moguće je da se oslobodi velika količina finansiranja koja je neophodna za izgradnju infrastrukture“ , izjavio je Decressin, dodajući da izgradnja infrastrkture može doprinijeti povećanju broja radnih mjesta, prihoda i boljem sveukupnom ekonomskom rastu u BiH.

Guverner CBBiH Senad Softić je kazao da je velika čast da se prezentacija izvještaja MMF-a o ekonomskim kretanjima u Evropi održava u BiH.

„Ekonomski rast dobija na snazi u eurozoni i očekujemo da će situacija i za nas iz centralnih banaka i u 2018. godini ostati stabilna. Što se tiče BiH očekuje se nastavak oporavka i ekonomskog rasta putem stroge primjene aranžmana Valutnog odbora“, istaknuo je Softić u uvodnom obraćanju.

Kako u Evropi , tako i u BiH, kako je naglasio guverner, trebali bi iskoristiti oporavak kako bi proveli ambiciozne ekonomske mjere i strukturalne reforme. Među ostalim, naglasio je, potrebno je poboljšati strukturu budžeta na svim nivoima vlasti.

Softić je dodao da je bankarski sistem u BiH snažan i stabilan, te da ima dovoljno kapitala i aktivnosti. Naveo je da je postignut napredak u 2015. godini u smislu usvajanja novih zakona u sektoru bankarstva, što je dovelo BiH bliže evropskim standardima, napominjući da se još mnogo toga mora uraditi. Također, kako je dodao, neophodno je unaprijediti ambijent koji će omogućiti da se poveća nivo direktnih stranih ulaganja, postigne jača stopa rasta i smanji nezaposlenost.

IZVORFENA
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here