Najbolji u BiH, 30. u svijetu

570
đumhur

Na početku 2017. godine, malo ko je mogao vjerovati da će dva mjeseca prije kraja godine Džumhur biti najuspješniji teniser iz regije na Touru sa istim brojem titula kao Novak Đoković. Damir je prvu titulu osvojio u St. Petersburga, a drugu u Moskvi pobjedom na ATP 250 turniru koja mu je donijela najbolji ranking u karijeri. Najbolji bh. teniser Damir Džumhur je nakon toga izbacio Ricarda Berankisa u 1. kolu ATP 500 turnira u Beču, savladavši ga rezultatom 2:0 u setovima (6:4, 6:2).  Džumhur je tokom karijere inkasirao 2.147.217 dolara, a nižući uspjehe samo tokom ove 979.045 dolara i 30. je najbolji igrač svijeta.

 

Junior sa Zetre

 

Damir Džumhur rođen je pod granatama 20. maja 1992. godine u tada opkoljenom Sarajevu, u danu u kojem su artiljerijskim hicima sa obližnjih brda srpske oružane grupe zapalile i do temelja uništile Olimpijsku dvoranu Zetru, u kojoj je sedam godina kasnije počeo prve prave teniske korake. Sarajevska beba imala je sreću da ne bude ubijena u porodilištu na prvoj liniji fronta i danas je postala istinski svjetski sportski teniski heroj.

Prvi kontakt s tenisom Damir je imao sa dvije godine, još tokom rijetkih primirja u ratu 1994. godine. Otac Nefrid je bio veliki fan tenisa, koji se ovim sportom bavio i 1994. godine, u vrijeme kada su ratna dejstva bila malo oslabljena. Organizirao je prvu tenis školu na Zetri, na vanjskim terenima. Damir je tu, kao dvogodišnjak sakupljao loptice. Tu se, naravno, ne može govoriti o njegovom pravom interesu za tenis, a o ozbiljnijim koracima počelo se pričati 1995. godine, kada je Nefrid počeo s tenis školom u prostorijama Druge gimnazije u Sarajevu. S ozbiljnim treninzima Damir je počeo u drugoj polovini 1997. godine, već sa pet i po godina. No, oni pravi treninzi, na pravom terenu sa svim dimenzijama, desili su se kada je obnovljena Zetra. Damirova karijera išla je uzlaznom putanjom iako je trenirao u oskudnim uslovima, bez pomoći države i oslanjajući se na entuzijazam oca, ujedno i trenera.  Uslijedile su godine odricanja, treninga, truda, napora, zalaganja, trčanja, udaranja, ali sve se to isplatilo. Počeli su se redati trijumfi, uspjesi, medalje. Sa 14 godina bio je šesti, a sa 16 treći – u Evropi. Sa 18 treći – u svijetu. Kao junior bio je 3. na rang-listi ITF-a. Uspješno je nastupao na najvažnijim juniorskim turnirima u svijetu, među kojima su bili i Roland Garros, Wimbledon i US Open, sve tokom 2010. godine. Osvajač je titule evropskog juniorskog prvaka za 2010. godine kada je u švicarskom Klostersu u finalnom meču pobijedio špansku nadu, Artuneda Martinavara, sa ubjedljivih 6:1 i 6:4 –  čime je postao treći junior na svjetskoj rang- listi juniora (do18 godina).

Iste godine osvojio je i bronzanu medalju na Ljetnim olimpijskim igarama mladih u Singapuru. Tokom 2011. godine, prve u seniorskoj konkurenciji, osvojio je četiri pojedinačne (Međunarodna teniska federacija -International Tennis Federation) ITF-titule  i isto toliko u parovima.

 

Protiv Federera

 

Damir je 2014. godine izborio plasman u treće kolo prvog Grand Slam turnira sezone, Australian Opena, do kojeg je došao nakon predaje hrvatskog tenisera Ivana Dodiga. Plasman u treće kola Australian Opena našem teniseru osigurao je 90 bodova na ATP listi, ali i zaradu od 75.000 dolara.

Iste godine na Roland Garrosu također se uspio probiti u glavni turnir kroz kvalifikacije, ali ga je u 1. kolu savladao Španac Feliciano Lopez. Početkom naredne sezone nije uspio odbraniti bodove na Australian Openu, gdje je ispao u 2. kolu kvalifikacija. Međutim, kvalitet je definitivno potvrdio na Roland Garrosu, eliminacijom u prvom kolu Rusa Mihaila Južnog, nekada osmog sa ATP rang -liste, danas 68, i u u drugom kolu, kada je pobijedio Kipranina Marcosa Baghdatisa.

Džumhurov naredni protivnik bio je Roger Federer, rođen 1981. godine u blagostanju Bazela, koji je godinama u vrhu profesionalnog tenisa sa najviše Grand Slam titula u muškoj konkurenciji.

“Rodžer nije nepobjediv”, izjavio  je Džumhur, ali nije uspio ozbiljnije ugroziti drugog igrača svijeta pa je Švicarac bio bolji rezultatom 3:0 (6:4, 6:3, 6:2).

Pa ipak, dok mnogi igrači nemaju šansu uopće igrati sa najvećim svih vremena, Damir je u mjesec dana na dva najveća teniska turnira, na centralnim terenima u Parizu i Londonu, igrao protiv Federera. Federer je i na Wimbledonu bio ubjedljiv protiv najboljeg bh. tenisera rezultatom 3:0 (6:1, 6:3, 6:3). Također je došao do prvog polufinala nekog ATP 250 turnira. U Casablanki je tada poražen od Martina Kližana 2:1 u setovima.

 

ATP turniri

 

S obzirom na podršku i uslove kakve ima i kakve je imao tokom karijere, uspon Damira Džumhura može se nazvati sportskim čudom. BiH, u to više nema nikakve sumnje, dobila je novu veliku sportsku zvijezdu.

“Dolazim iz male zemlje u kojoj su i manji rezultati veliki, iako ovo jeste veliki rezultat u tenisu. Ja ne razmišljam o rekordima, o istorijskim uspjesima, ja igram da postanem što bolji igrač. Mislim da je ovo neki početak moje karijere. Na svakom turniru pokušavam da postignem što bolji rezultat, često to bude istorijski rezultat, ali ne obraćam mnogo pažnju na to. Želim što bolje rezultate da pravim i da budem što bolji igrač. Mislim da iz godine u godinu sve više napredujem i to je ono najbitnije”, rekao je Džumhur.

Prvi ATP turnir u karijeri Džumhur je osvojio krajem septembra ove godine. U finalu ATP 250 turnira u Sankt Peterburgu, najbolji bh. teniser savladao je Italijana Fabija Fogninija sa 2:1, po setovima 3:6, 6:4, 6:2. Tako je Džumhur osvojio svoj prvi trofej u drugom ATP finalu u karijeri i Sankt Peterburg će definitivno pamtiti do kraja života. Rođeni Sarajlija zaradio je 178.480 dolara.

Nakon sjajnih nastupa u Sankt Peterburgu, nastupao je u finalu turnira u američkom Winston-Salemu, polufinalima u meksičkom Los Cabosu i kineskom Shenzenu, te plasmanima u finale na ATP Challengeru u Santo Domingu i u 3. kolu US Opena. Tokom septembra i oktobra ove godine, napredovao je za čak 51 poziciju na ATP listi.

Priliku da dodatno popravi plasman i nastavi s vrhunskim rezultatima Džumhur je imao na turniru iz ATP 500 serije u Pekingu na kojem su učestvovala 32 najbolja igrača svijeta, ali je kao 36. najbolji igrač svijeta poražen u 1. kolu turnira od osmog igrača na ATP listi Bugarina Grigora Dimitrova od kojeg je izgubio rezultatom 1:2 u setovima ( 1:6, 6:3, 3:6).

Međutim, Rusija mu odgovara mnogo bolje. Ubrzo je savladao  Litvanca Ricardasa Berankisa u finalu ATP 250 turnira u Moskvi rezultatom 2:1(6:2, 1:6, 6:4) u setovima kojom je stigao do druge ATP titule u karijeri.

Osvajanjem Kupa Kremlja u Moskvi zaradio je 132.990 dolara i osvojio 1.411 bodova što je dovoljno za 31. mjesto na ATP listi.

 

 

 

 

 

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here