Političari trebaju primati plaću samo ako dobro rade

Profesor Arthur Laffer, jedan od najpoznatijih svjetskih stručnjaka za političku ekonomiju, tvorac čuvene Lafferove krivulje, za Business magazine govorio je šta trebaju uraditi vlade u BiH kako bi se poboljšala ekonomska slika zemlje.

773
laffer

„Vlada koja je dovoljno velika da vam da sve što ste oduvijek željeli, isto tako je dovoljno velika da vam oduzme sve što ste ikada imali“. Ovu izjavu bivšeg američkog predsjednika Ronalda Reagana, profesor Arthur Laffer, jedan od najpoznatijih svjetskih stručnjaka za političku ekonomiju iskoristio je kao ilustraciju odnosa vlada i građana. Profesor Laffer, poznat  je kao kreator Lafferove krivulje,  na kojoj postoji tzv. optimalna porezna stopa, koja povećava prihode vlade, ali i zaposlenost, produktivnost i proizvodnju.

U razgovoru za Business magazine profesor Laffer govorio je šta trebaju uraditi vlade u BiH, ali daje i savjet građanima kako natjerati vlade u našoj zemlji da – rade svoj posao.


BM: Na predavanju na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu govorili ste o temi
Siva ekonomija u Bosni i Hercegovini i njene implikacije na privredu. Šta su pokazala Vaša istraživanja o ovoj temi?


LAFFER: Već 50 godina istražujem tu temu i posljedice vladinih politika na ekonomiju. Visoki porezi su, zapravo, siva ekonomija. Ranije sam predlagao sveobuhvatnu reformu koja bi bila povezana sa programom opraštanja poreskih dugova. Kada imate visoke poreske stope, postaje vrlo profitabilno da pređete u sivu ekonomiju. Međutim, kada su poreske stope niže, onda to i nije tako profitabilno. Moj prijedlog je bio da se sa lošeg poreskog sistema, pređe na široku poresku osnovu sa niskim stopama i da to kombiniramo sa opraštanjem poreskih dugova, što bi značajno povećalo prihode države.

Ne poznajem dovoljno zakonsku regulativu u Bosni i Hercegovini, ako ne plaćate poreze da li vas pošalju u zatvor. U Španiji npr. utaja poreza nije krivično djelo, nego prekršaj.


BM: Ovdje ima i zatvorska kazna, a plaćamo cijeli niz poreza, prireza, nameta…?


LAFFER:. Porezi čine stvari manje zabavnim, dok su subvencije s druge strane zabavnije. Ako oporezujete one koji su zaposleni i isplaćujete davanja nezaposlenima, šta se dešava? Sve je više nezaposlenih, onih koji neće raditi. Ako oporezujete bogate i dajete novac siromašnima, bit će sve više siromašnih, a bogatih više neće biti. Imate porez za one koji prebrzo voze, kako bi poštovali ograničenja. Imate porez na cigarete, kako biste smanjili konzumiranje duhana. Zašto onda oporezujemo ljude koji zarađuju? Zašto oporezujemo one koji zapošljavaju druge ljude? Zašto oporezujemo kompanije koje proizvode sjajne proizvode po niskim cijenama i tako ostvaruju veliku dobit? Ne oporezujemo ih da bi oni prestali ostvarivati dobit, zapošljavati druge, proizvoditi…


BM: Zašto onda vlade pribjegavaju podizanju poreza ili kredita od MMF-a (u našem slučaju) iako to može nanijeti štetu?


LAFFER: Krediti od MMF-a su kao uzimanje opojnih droga. Kada jednom uzmete kredit od MMF-a oni postaju vaši vlasnici.  Margaret Thacher je to lijepo rekla Socijalizam je divan, sve dok vam ne ponestane novca drugih ljudi. I to je tačno. Ako smanjite poreze zaradit ćete više novca nego ako ih podignete.


BM: Ima li takvih primjera u svijetu, da su države koje su smanjivale poreze zarađivale više novca nego kada su imale više poreze?


LAFFAR: Administracije Johna Kennedya, Billa Clintona, Hong Kong, Irska…


BM: Ali šta biste vi savjetovali ministru finansija BiH?


LAFFAR: Hipotetički, ne uzimajte novac od MMF-a. Ne podižite poreze, prodajte državna preduzeća, dramatično smanjite porezne stope i prestanite plaćati ljudima da ne rade.


BM: Kako smanjiti davanja u državi koja ima toliko ratnih vojnih invalida, civilnih žrtava rata, porodica koje su ostale bez hranitelja?


LAFFER:
 Plaćanja prema tim kategorijama imaju smisla. Ali i vlade moraju shvatiti da i tu postoje granice. Najnemoralnija stvar koju vlada može uraditi svojim građanima jeste da usvoji politike kojima se uništava proizvodna osnova. Kada sva ta razna davanja koja se sada isplaćuju stvore probleme koje pokušavate riješiti to znači da ste predaleko otišli. Treba imati sažaljenja prema ljudima koji su u ratu izgubili članove porodica, dijelove tijela, ali treba imati i dozu samilosti prema poreskim obveznicima. Uloga vlade je da donese odluke koje imaju najviše smisla za državu.


BM: Interes države se barem u slučaju BiH nerijetko pretpostavlja političkom interesu?


LAFFER:   Imali smo taj problem u SAD i to je veoma loše. Moje rješenje za taj problem jeste uvođenje neke vrste discipline da političari primaju plaću samo ako dobro rade. Ako država ostvaruje rast od tri posto godišnje onda su zaslužili plaću. Ako je rast četiri posto neka dobiju duple plaće. Ali, ako je rast dva posto onda nema plaće. Ako je jedan posto onda političari nama duguju novac. Neka snose posljedice svojih djela.


BM: Šta ustvari, treba uraditi (barem zamišljena) dobra vlada u BiH?


LAFFER:  Pet stvari su ključne: niži porezi, šira porezna osnovica, ravnomjerni porezi. Zatim je tu ograničavanje javne potrošnje, jer ona i jeste oporezivanje. Stabilan monetarni sistem, jer rijetko koja stvar može više naštetiti državi od visoke inflacije i nestabilne valute..


BM:  Ali BiH ima stabilnu valutu i gotovo da nemamo inflacije???


LAFFER: To je dobro za vas. Tu je zatim slobodno tržište i nepostojanje barijera i, na kraju, ali ne najmanje bitno, minimum zakonske regulative. Ovih pet stvari su ključne za dobro vladanje: široka poreska osnova, niski porezi, ograničenje javne potrošnje, stabilna valuta i minimum propisa.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here