Ministar Dedić u USK: Raditi na poboljšanju uslova života na selu

Projekt razvoja ruralnog poslovanja finansijski podržava IFAD u iznosu od 33,5 miliona KM, a obuhvata 27 općina diljem Federacije, od kojih su tri u Unsko-sanskom kantonu

301

Zajedno sa premijerom Unsko-sanskog kantona Huseinom Rošićem i načelnicima općina Bužima Zikrijom Durakovićem i Bosanske Krupe Arminom Halitovićem, federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić zvanično je otvorio dionicu puta Priki Potok-Konjodor u općini Bužim, te dio puta na teritoriji općine Bosanska Krupa, izgrađenih u okviru Projekta razvoja ruralnog poslovanja koji provodi Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u partnerstvu sa IFAD-om, uz učešće općina u projektu.

“Ovim projektima Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva nastoji konkretnim mjerama poboljšati uslove života ljudi na selu. Ulaganje u infrastrukturu, a posebno cestovno povezivanje poljoprivrednih krajeva u kojima se proizvodi hrana koju jedemo sa tržištem, nezaobilazan je preduslov za razvoj poljoprivrede, i općenito za širenje privrednih aktivnosti u ruralnim područjima koje su garant povećanja zaposlenosti,” izjavio je ministar Dedić u svome obraćanju nakon ceremonije otvaranja puta u ove dvije općine Unsko-sanskog kantona.

Projekt razvoja ruralnog poslovanja finansijski podržava IFAD u iznosu od 33,5 miliona KM, a obuhvata 27 općina diljem Federacije, od kojih su tri u Unsko-sanskom kantonu i to: Bosanska Krupa, Bosanski Petrovac i Bužim. Projekat je u fazi provedbe a trajat će do 2019.g. Cilj projekta je povećanje zaposlenosti u ruralnim područjima Federacije kroz podršku poljoprivrednim preduzećima, ulaganje u infrastrukturu, skladišne i rashladne kapacitete, obuku i edukacije kako bi se poljoprivrednicima omogućilo povezivanje sa tržištem i komercijalizacija malih poljoprivrednih gazdinstava.

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here