I–platforma- Dijaspora za razvoj Bosne i Hercegovine iz Berna, Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, Privredna komora Republike Srpske, Privredna komora Federacije BiH, projekat Dijaspora za Razvoj i SIPPO, organizirali su Poslovni forum i B2B sastanke u Cirihu s ciljem unapređenja ekonomske saradnje i promocije izvoza Bosne i Hercegovine u oblasti ’housing-a’ na tržištu Švicarske.

Na Poslovnom forumu, učesnicima skupa su se obratili Edin Dacić, član Upravnog odbora Asocijacije I-dijaspora, NJ.E. Anđelko Grahovac, ambasador BiH u Švicarskoj, Ahmet Egrlić, predsjednik Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore BiH, Jelena Rodić iz Privredne komore RS i Franziska Eggimann iz SIPPO-a.

Nakon plenarnog dijela Foruma upriličeni su poslovni susreti privrednika na kojima su učestvovali predstavnici 16 bosanskohercegovačkih kompanija zainteresiranih za poslovanje na tržištu Švicarske.

Podsjećanja radi, izvoz Bosne i Hercegovine u Švicarsku u posljednjih pet godina bilježi prosječnu stopu rasta od oko 17 posto. Pokrivenost uvoza izvozom 2012. godine bila je svega sedam posto, a danas ona iznosi više od 30 posto.

U devet mjeseci 2017. godine izvoz BiH u Švicarsku iznosio je 117,84 mil KM i povećan je za 3,03% u odnosu na isti period 2016. godine, dok je uvoz iz Švicarske iznosio 348,76 mil KM i smanjen je za 0,37% u odnosu na isti period prethodne godine.

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here