Zoran Tegeltija, ministar finansija RS-a

Budžet RS-a za narednu godinu iznosit će tri milijarde i 335 miliona KM.

Ministar finansija RS-a Zoran Tegeltija je na konferenciji za novinare rekao da su prednacrtom budžeta RS-a za 2018. godinu planirani ukupni prihodi od dvije milijarde i 682,5 miliona, što je za 91,4 miliona ili 3,5 posto više u odnosu na ovogodišnji budžet.

Najveći rast se očekuje kod poreskih prihoda, a Tegeltija ističe da će manje novca u entitetskom budžetu biti od neporeskih prihoda, prvenstveno od dividende i udjela profita u javnim preduzećima, prvenstveno u elektro-energetskom sektoru.

Ukupni rashodi su planirani u iznosu dvije milijarde i 486,2 miliona KM, što je za 36,7 miliona više u odnosu na ovogodišnji budžetski okvir.

Tegeltija je precizirao da rashodi za lična primanja zaposlenih, koja se finansiraju iz entitetskog budžeta, iznose 723,5 miliona i veći su za samo pet miliona u odnosu na ovu godinu.

Subvencije za poljoprivredu i u narednoj godini bit će 60 miliona KM, za servis dugova potrebno je 735 miliona, dok su doznake po odnosu penzijskog osiguranja planirane u iznosu od milijardu i 41 milion KM, budući da je isplata penzija u RS-u uključena u budžet.

Najavio je od ponedjeljka konsultacije sa socijalnim partnerima o ovim dokumentima, nakon čega će biti upućeni na usvajanje u entitetskom parlamentu.

IZVORFENA
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here