Prvim radionicama počeo projekat osnaživanja djevojaka u IT sektoru

298
IT

Prvim radionicama održanim proteklog vikenda u Tomislavgradu, započela je prva faza projekta osnaživanja djevojaka srednjoškolskog uzrasta u oblasti nauke, tehnologije, inžinjerstva i matematike (eng. STEM – Science, Technology, Engineering and Mathematics), pod nazivom Girls’ SelfeSTEM.

Cilj projekta je osnaživanje mladih žena u oblasti unutar koje je proteklih godina potražnja za kvalitetnim kadrovima sve veća i veća, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u inostranstvu.

„Željeli smo posjetiti manje gradove u BiH, pronaći djevojke čiji se interesi kreću u pravcu informacionih tehnologija, te ih osnažiti i ohrabriti da svoje karijere razvijaju u ovom pravcu“, rekla je Mensura Beganović, predsjednica Asocijacije informatičara u BiH, koja je organizator i implementator projekta.

Pored Srednje strukovne škole u Tomislavgradu, radionice će se održati u Mješovitoj srednjoj školi u Maglaju i Srednjoj mješovitoj školi u Rogatici.

„U toku prva dva dana radionica, razgovarali smo sa polaznicama o ženama u STEM-u, programiranju i IT struci općenito, i počeli sa upoznavanjem HTML-a i CSS-a. Želimo kraj radionica i prezentacije rezultata dočekati sa približno 50 novih zaljubljenika u našu struku, a po prvim utiscima, mislim da ćemo taj rezultat veoma lako i ostvariti“, poručila je Rialda Spahić, mlada IT stručnjakinja, koja će zajedno sa kolegicom Džemilom Šehović doći u sve navedene srednje škole i prenijeti znanja njihovim učenicama.

Projekat je finansiran od strane Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH u okviru programa osnaživanja žena.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here