Ko prizna …

(ili zašto od priznanja vlasti da ne rade na poboljšanju poslovnog ambijenta nemamo ništa, ako se ne prihvate posla...)

501
prioriteti

Je li vam lakše, dragi moji? Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić priznaje (indirektno, istina) da dok su drugi radili na poboljšanju poslovnog ambijenta, mi nismo. Radili, mislim. Stoga smo u najnovijem izvještaju Svjetske banke Doing Business 2017 pali za sedam mjesta i sa prošlogodišnjeg 79. sada smo 86. među 190 država za koje je urađeno rangiranje.

Istina, pojasnio je premijer da je Vlada FBiH, koja je samo jedan (istina, vrlo bitan) kotač u kreiranju okruženja za poslovanje, uradila i radi određene stvari, ali, avaj… Zakone koje predlažu i usvajaju obara Ustavni sud FBiH (kao zrele kruške), Parlament FBiH zasijeda urijetko, a i kada zasijeda na dnevnom redu se rijetko raspravlja o reformskim zakonima i obično se ne usvoje (PIO/MIO). Da se razumijemo, situacija nije ništa bolja ni u manjem bh. entitetu, a ni na nivou države. Na kraju krajeva, Svjetska banka posmatra državu kao cjelinu, a ne njene dijelove.

Istini za volju, nije nam trebao Doing business 2017 da znamo da se poslovni ambijent, umjesto obećanog napretka, iz dana u dan usložnjava. Privrednici već godinama upozoravaju na donošenje zakonskih rješenja, uredbi i odluka koje dodatno opterećuju privredu, poskupljuju cijenu rada, usložnjavaju procedure itd.itd.

Ali kada to govore privrednici, vlasti nas uvjeravaju da trebamo više vjerovati njima nego vlastitim očima (čitaj dodatnim nametima koji redovno udaraju po džepu poslodavaca i, nerijetko, radnika). A kada se sve ono na što upozoravaju privrednici „crno na bijelo“ vidi u izvještajima međunarodne institucije, brže-bolje kreće posipanje pepelom po glavi, kao eto „mi bi, ali…“

Priznali jesu, ali hoće li i šta uraditi u preostalih godinu i nešto mandata (ako računamo i tehnički dio nakon izbora koji nas čekaju naredne godine). Ozbiljni ljudi izražavaju sumnju da će se političari na vlasti u izbornoj godini ozbiljno uhvatiti ukoštac sa poreznom, reformom penzionog i zdravstvenog sistema, PDV-om, ukidanjem barem dijela od 4.000 raznoraznih parafiskalnih nameta koje privreda plaća.

Dakle, gospodo na vlasti od priznanja da ne radite nemamo ništa, ako se ne prihvatite posla i u ostatku ove i narednoj godini zaista uradite samo ono što ste obećali – provedete reforme. Jer inače, bit će po onoj parafraziranoj narodnoj „ko priznaje, pola mu se nadoda“.

P.S.

…Nije li frustrirajuće kada osoba iz ministarstva (bilo kojeg, jer preciznost ovdje nije bitna za priču) zadužena na jednom netom održanom seminaru pojasniti zakone na kojima to ministarstvo radi, ostane bez teksta na pitanja više od 300 knjigovođa i računovođa???… Hit pitanje je bilo, koliko sam čula od učesnika, kako tretirati PDV u raznolikim ino plaćanjima…No, odgovor nisu dobili…Pa, eto, nama boljitka sa tim i takvim stručnjacima… Struka im daleko, ali što imaju stranački dres….

IZVORBusiness Magazine/Aida Delić
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here