Više soje bez GMO

Glavni cilj projektnih aktivnosti je bila podrška ekonomskoj, ekološkoj i društveno održivoj proizvodnji i marketingu kvalitetne soje bez GMO-a u Dunavskoj regiji.

332

Nakon tri godine implementacije projekta “Kvalitetna soja bez GMO-a iz Dunavske regije” u Srbiji i Bosni i Hercegovini, u Tesliću je 31. oktobra 2017. god održana završna manifestacija povodom okončanja projekta. Projekat je provodio njemački GIZ u ime Njemačke vlade.

Glavni cilj projektnih aktivnosti je bila podrška ekonomskoj, ekološkoj i društveno održivoj proizvodnji i marketingu kvalitetne soje bez GMO-a u Dunavskoj regiji. U izuzetno dobroj saradnji sa predstavnicima vladinih institucija, privatnog sektora i naučno-istraživačkih institucija, postignuta su znatna poboljšanja u ovim segmentima. Jedan od njih su regionalno usklađeni standardi za označavanje i kontrolu prehrambenih proizvoda bez GMO-a za zemlje Dunavske regije. Cilj standarda je da se potrošači mogu jasno informisati ukoliko je prehrambeni proizvod proizveden bez GMO-a, što garantuje slobodu izbora potrošača da donese odluku o kupnji određenog proizvoda. Nadalje su jačanje poljoprivrednih institucija i savjetodavnih službi, prenošenje znanja između istraživačkih institucija i proizvođača, kao i regionalna saradnja na polju istraživanja bili ključni aspekti implementacije projekta i promovisanja održivog uzgoja kvalitetne soje bez GMO-a.

Završni događaj je organizovan sa partnerima na kojem su učesnici imali priliku da sumiraju postignuća prethodnih godina, ali i da dogovore nastavak saradnje nakon završetka projekta i kako da podrže uspostavljene odnose i saradnju na regionalnom i međunarodnom nivou. Partneri projekta su iskazali svoju odlučnost da nastave saradnju istom energijom i entuzijazmom na promociji proizvodnje i obilježavanju soje bez GMO-a u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here