Johnson&Johnson i SOS Dječija sela u 5 Balkanskih zamalja provode edukativni program

"Zdravlje je za svakog” - Prevencija, zdrave navike, higijena i mentalno zdravlje su ključna područja rada

570

Johnson&Johnson je u partnerstvu sa organizacijom SOS Dječija sela pokrenuo edukativni program “Zdravlje je za svakog” s ciljem unapređenja prakse u segmentu prevencije i lične njege među djecom, mladima i porodicama iz najranjivijih kategorija društva. SOS Dječija sela u 5 zemalja: Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Srbija i Rumunija, uz značajnu finansijsku podršku kompanije Johnson&Johnson provode aktivnosti edukacije profesionalaca koji su u direktnom radu sa djecom od strane pedijatara i ginekologa, te edukaciju roditelja kroz direktni rad na unapređenju zdravlja i higijene, kao i preglede za porodice koje nisu u mogućnosti ostvariti svoja prava kroz primarnu zdravstvenu zaštitu.

Uz edukativne aktivnosti i direktni rad profesionalaca sa djecom, mladima i porodicama, Johnson&Johnson je osigurao sistematske preglede za SOS mame i uposlenike organizacije koji su u direktnom radu sa djecom, kao i značajne količine proizvoda za njegu djece Prepoznavši značaj ovog projekta i njegovu društvenu korist, značajnu podršku pružila je i kompanija dm drogerie markt BiH. Uključivši se u okviru svojih kapaciteta i mogućnosti, kompanija dm je dala dodatni impuls projektu, kako bi se njegov uticaj proširio i povećao.

“Inicijativa ‘Zdravlje je za svakog’ je duboko ukorijenjena u uvjerenja i praksu kompanije Johnson&Johnson, uz istinski osjećaj odgovornosti za zajednice u kojima živimo i djelujemo, te uz kontinuiranu podršku unapređenju edukacije o zdravlju, kao i samog zdravlja. Vjerujemo da je beskrajno važno dijeliti naša znanja i podršku sa onima koji je u zajednici najviše trebaju. Upravo zbog toga, SOS Dječija sela su najbolji ambasadori i partneri programa ‘Zdravlje je za svakog’. Pružajući najkvalitetniju brigu i podršku djeci bez roditeljskog staranja i porodicama u riziku odvajanja djece, za nekoliko mjeseci smo uspjeli o zdravlju educirati 2.178 korisnika. Na edukaciju 47 profesionalaca je utrošeno 180 sati, a predavači su bili renomirani pedijatri, ginekolozi i neonatolozi iz Sarajeva, Mostara, Tuzle i Goražda. Kroz direktan rad ljekara smo obuhvatili 111 korisnika”, istakao je Darko Vaselić iz kompanije Johnson&Johnson BiH.

“Strateški partneri koji prepoznaju značaj dugoročne podrške kako djeci, tako i porodicama u riziku odvajanja djece su za našu organizaciju dragocjeni. Johnson&Johnson uz podršku na području zdravlja, higijene i mentalnog zdravlja za direktne korisnike usluga SOS Dječijih sela BiH, ulaže u jačanje kapaciteta naših profesionalaca. SOS mame, pedagozi, psiholozi, socijalni radnici su prošli kroz niz “treninga za trenere” kako bi na najbolji način odgovorili na potrebe djece i porodica u potrebi. U dvije godine ćemo uložiti 14.500 sati direktnog rada sa korisnicima na temu zdravlja, prevencije, zdrave prehrane i životnih navika, higijene i mentalnog zdravlja. Ljekari specijalisti će korisnicima koji ne mogu ostvariti svoja prava biti na usluzi 200 sati tokom ove godine. Zahvaljujući kompaniji Johnson&Johnson tokom 2017. i 2018. godine smo osigurali neophodnu podršku u segmentu zdravstvenih usluga. Siguran sam da će ovo partnerstvo koje se zasniva na razumijevanju potreba lokalne zajednice i korisnika, trajati još mnogo godina” rekao je Amir Omanović, nacionalni direktor SOS Dječijh sela BiH.

“Zdravlje je za svakog” treba obuhvatiti 11.730 korisnika iz SOS Programa jačanja porodica i SOS Dječijih sela  u svih 5 zemalja, tokom 2017. i 2018. godine, od čega je preko 4.300 korisnika iz Bosne i Hercegovine. Uz navedene programe organizacije SOS Dječijih sela BiH u implementaciju aktivnosti su uključeni i SOS Centri za rani rast i razvoj, Program za mlade – YES Centar, te vrtići. Implementacija se odvija na lokacijama: Sarajevo, Goražde, Gračanica, Tuzla, Srebrenica, Maglaj i Mostar. SOS Dječija sela BiH su u edukaciju profesionalaca uključila i partnerske organizacije, nastojeći omogućiti da što veći broj porodica iz ranjivih kategorija dobije podršku i neophodna znanja za brigu o zdravlju djece.

Realizacija pomenutih aktivnosti ne bi bila moguća bez podrške neprofitne organizacije Johnson & Johnson Corporate Citizenship Trust koja je osigurala potrebna sredstva za implementaciju projekta “Zdravlje je za svakog”.

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here