Radionice za djecu o temi važnosti štednje

Povodom 31.oktobra Svjetskog dana štednje sve članice Intesa Sanpaolo Grupe organizuju posebne programe.Predstavnici Intesa Sanpaolo Banke BiH obilaze škole na području BiH, održavaju časove o značaju štednje, a u Sarajevu će biti organizovana i posebna radionica i kviz za učenike uzrasta 6-10 godina

556

U okviru inicijative Intesa Sanpaolo Grupe, a povodom obilježavanja Svjetskog dana štednje, Intesa Sanpaolo Banka BiH će organizovati radionicu za 35 učenika iz osnovne škole “Mula Mustafa Bašeskija” iz Sarajeva, uzrasta 6-10 godina, i njihovu posjetu poslovnici Centar.

Tokom istog susreta 30.10.2017. bit će organizovan i zanimljiv kviz na temu sticanja i čuvanja novca za ostvarenje posebnih dječijih želja. Učesnici u ovoj radionici i kvizu bit će nagrađeni i poklonom iznenađenja. Tom prilikom mali gosti će uz prigodne poklone dobiti i Priručnik za djecu i roditelje na temu džeparca, koji je specijalno pripremljen povodom Dana štednje.

Predstavnici Banke su u sedmici prije Dana štednje posjetili i nekoliko osnovnih škola na području Bosne i Hercegovine i održali edukativne časove o temi “Djeca i štednja”.

Opsežan besplatni program od 24.-31.10.2017. obilježiće ovogodišnji Dan štednje sa učešćem banki podružnica Intesa Sanpaolo Grupe i proširen na Albaniju, BiH, Hrvatsku, Egipat, Rumuniju, Rusiju, Srbiju, Slovačku, Sloveniju i Mađarsku.

“Umijeće štednje” je program koji su pokrenuli Muzej štednje, Galerija D’Italija i Historjski arhiv  iz Italije, a posvećen je razgovorima o štednji u svim oblicima, uz pomoć eksperata, a sve uz zabavu kroz umjetnost i istoriju.

Predsjedavajući Intesa Sanpaolo Grupe, Gian Maria Gros-Pietro, je naglasio da “je u današnje vrijeme više nego ikad važno slaviti štednju. S jedne strane, štediše pri donošenju odgovorne odluke da odgode trošenje, privremeno omogućavaju da tu vrijednost procijene oni koji je mogu koristiti u proizvodnji dobara i usluga da bi generisli nove vrijednosti za zajednicu. S druge strane, banke moraju zaštiti štediše biranjem sigurnih investicija u koje će uložiti sačuvana sredstva. Finansijska edukacija ima važnu ulogu u ovom procesu jer omogućava štedišama da budu informisani i biraju investicije”.

Ignacio Jaquotot, direktor Sektora međunarodnih banki podružnica Intesa Sanpaolo Grupe je rekao da mu je: “Zadovoljstvo da pomogne u širenju finansijskog znanja i kulture štednje u zemljama u kojima smo prisutni sa bankama koje pripadaju Intesa Sanpaolo Grupi zahvaljujući mnogim inicijativama i edukativnim aktivnostima koje je započeo naš Muzej štednje, inicijativama koje posvećuju posebnu pažnju mladim ljudima kroz učešće u školama i porodicama”.

Tema o donošenju odluka kako rasporediti trošenje tokom vremena kao i tema o štednji, nije nova. Godine 1924, proglašen je “Svjetski dan štednje” u Milanu u historijskom sjedištu banke Cassa di Risparmio delle Province Lombarde, tokom međunarodne konferencije. U oktobru 1925. godine, događaj je najavljen na posteru koji su dizajnirala neka od najvećih imena u talijanskom dizajnu postera ranog 20. stoljeća (Metlicovitz, Dudovich, Mazza, Bianchi, Corbella).

Cjelokupni program “Umijeće štednje” u organizaciji Intesa Sanpaolo Grupe je dostupan na www.museodelrisparmio.it i www.gallerieditalia.com

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here