Ruske i ukrajinske kompanije na udaru virusa BadRabbit

BadRabbit je poremetio sisteme tri ruske web stranice, rad aerodroma u Ukrajini i podzemne željeznice u glavnom ukrajinskom gradu, Kijevu.

1756

Iz Centralne banke Ruske Federacije danas je saopćeno da su zabilježeni napadi virusom BadRabbit, ali da finansijske institucije nisu ugrožene.

“Centralna banka Rusije je registrovala hakerski napad korištenjem malicioznog softwarea kao što je BadRabbit software za ucjenjivanje… Nije zabilježena nikakva šteta nanesena resursima finansijskih institucija” – saopćeno je iz Centralne banke, objavio je Sputnik.

Iz ruske Centralne banke su naveli da bi se ovi hakerski napadi mogli nastaviti. Kako izvještava BBC, virus BadRabbit je otkriven u Rusiji, Ukrajini i drugim zemljama, te je poremetio sisteme tri ruske web stranice, rad aerodroma u Ukrajini i podzemne željeznice u glavnom ukrajinskom gradu, Kijevu.

Dvije od tri napadnute stranice pripadaju novinskim agencijama Interfax i Fontanka.ru. U međuvremenu, američki zvaničnici su kazali da su “zaprimili više izvještaja o napadima virusom za ucjenjivanje BadRabbit u mnogim zemljama širom svijeta”.

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here