nSoft i ove godine u top 10 Deloitte-ove liste

Pedeset najbrže rastućih tehnoloških kompanija Srednje Evrope postavilo je novu rekordnu stopu rasta od 1.127 posto.

396

Rast prihoda srednjoevropskih tehnoloških kompanija dalje se ubrzava, pri čemu je prema Deloitteovom izvještaju o Pedeset najbrže rastućih tehnoloških kompanija u 2017. godini prosječna stopa rasta u periodu koji obuhvata 2013. do uključivo 2016. godinu dostignula novi rekord od 1.127 posto.

Sabina Softić, partnerica za usluge revizije za Adriatic regiju

„Ovo je već druga godina zaredom u kojoj je zabilježen rast iznad rekordnih 1.000 posto“, kazala je Sabina Softić, partnerica za usluge revizije za Adriatic regiju, i dodala: „time je ne samo otklonjena svaka sumnja u izvanredne rezultate prethodne godine nego se u prvi plan ističe održivost trenutnog procvata tehnološkog sektora u Srednjoj Evropi kroz srednji rok.“

Kao i prethodne godine, vodećih pet mjesta na ljestvici u glavnoj kategoriji 50 najbrže rastućih ostvarile su kompanije koje su prošle godine ostvarile plasman u kategoriji Zvijezda u usponu, jer su tada sa svojim poslovanjem kraćim od četiri godine bile „premlade“ za sudjelovanje u glavnom izvještaju.

Prvo mjesto na ljestvici za 2017. godinu zauzela je češka kompanija za on-line rezervacije letova Kiwi.com, prethodne godine peta u kategoriji Zvijezda u usponu, ali tada pod kompanijom Skypicker.com. Nakon zapanjujuće uspješne 2016. godine, Kiwi.com je u promatranom četverogodišnjem periodu povećao stopu rasta prihoda sa 1.534 posto na posljednjoj ljestvici na ovogodišnjih 7.165 posto, što sugerira kako mu je cilj da u 2021. godini postane vodeća on-line putnička agencija u svijetu.

Za tek manji broj postotnih bodova zaostaje prošlogodišnji pobjednik u kategoriji Zvijezda u usponu Deeper, litvanska kompanija za pametna tehnološka rješenja u sportu, čiji prihodi su rasli po stopi od 7.048 posto i koja je u odnosu na 3.631 posto zabilježenih prethodne godine u 2017. godini ostvarila gotovo dvostruku stopu rasta. Ipak, najveći uspon bilježi treće rangirana kompanija Prusa Research iz Češke (povećanje stope rasta sa posljednje zabilježenih 688 na 6.910 posto), koja je time zaokružila impresivni trijumvirat poslovnih subjekata koji su ostvarili rast prihoda od oko 7.000 posto.

Na četvrtom mjestu je poljska kompanija za razvoj softvera TOOPLOOX (stopa rasta od 2.827 posto), a na petom mjestu sa stopom rasta od 2.437 posto još je jedan novak iz Poljske, Absolvent.pl, koji se bavi regrutiranjem primjenom tehnoloških rješenja.

Bosna i Hercegovina

Softverska kompanija NSoft i ove godine je jedina kompanija iz Bosne i Hercegovine koja se plasirala na listu 50 najbrže rastućih, na sedmom mjestu sa stopom rasta od 1.990 posto.

„Pogled na vrh ljestvice pokazuje da je nSoft jedina kompanija od svih plasiranih koja je očuvala svoju poziciju među deset vodećih,“ ističe Sabina Softić i nastavlja: „Prethodne godine su bili peti, a ove godine sedmi sa stopom rasta od 1.990 posto, što ukazuje na brži rast prihoda u odnosu na 1.760 posto u 2016. godini, kao i ubrzanje rasta kojem smo svjedočili 2017. godine.“

NSoft je kompanija iz Mostara osnovana 2010. koja se bavi izradom softverskih rješenja namijenjenih priređivačima igara na sreću i sportskim kladionicama, te su postali jedan od najboljih svjetskih proizvođača specijaliziranih rješenja za industriju igara na sreću.

Posebne kategorije

Kompanije koje su mlađe od četiri godine ne zadovoljavaju kriterije za uvrštenje u ljestvicu pedeset najbrže rastućih i njima je namijenjena kategorija Zvijezda u usponu, kojom se označavaju mlade kompanije koje bilježe tako velik rast da imaju velike izglede u idućih nekoliko godina naći se među pedeset najbrže rastućih. Činjenica da se na pet vodećih pozicija ljestvice za 2017. godinu nalaze upravo ona koja su godinu dana ranije bila Zvijezde u usponu ide u prilog ovakvom pristupu.

Ovogodišnja Zvijezda u usponu je litvanska kompanija za prodaju trodimenzionalnih modela CGTrader, koja je u promatranom periodu ostvarila stopu rasta od 3.329 posto. Na drugom mjestu je Q, koja je zabilježila rast od 2.246 posto. Treća je poljska on-line agencija za poslove usmenog i pismenog prevođenja Dogadamycie.pl, s prihodima koji su rasli po stopi od 1.532 posto. Od hrvatskih kompanija uz Q na listu Zvijezda u usponu još se plasirala i Merit Media na devetom mjestu sa rastom od 712 posto.

U skupini pet najvećih su brzo rastući veliki poduzetnici, koji se zbog svoje veličine povećanjem prihoda ne mogu mjeriti s manjim poduzetnicima uvrštenima u pedeset najbrže rastućih. Ovogodišnji pobjednik skupine je češka kompanija ZOOT za maloprodaju modne odjeće i obuće putem interneta i fizičkih trgovina, koja kroz promatrani period bilježi rast prihoda od 820 posto. S manjim zaostatkom i stopom rasta prihoda od 802 posto slijedi ju bugarska kompanija za izdavaštvo i monetizaciju oglašavanja Titan Gate, a na trećem mjestu je litvanska kompanija za on-line trgovinu na malo Pigu (208 posto), koja je ostala na istom mjestu kao i prethodne godine, ali sa značajno ubrzanim rastom prihoda. Hrvatska nema plasiranih kompanija u ovoj kategoriji.

Dobitnik godišnje Nagrade za najdisruptivniju inovaciju (eng. Most Disruptive Innovation) je DADANCO Europe, koji se bavi inovativnim rješenjima za sisteme grijanja, ventilaciju i kondicioniranje zraka. Nagrada se dodjeljuje poduzetnicima koji ne moraju biti uvršteni na ljestvicu, ali su pioniri svojim novim idejama odnosno tehnologijama visokog stepena disruptivnosti, u koje se DADANCO definitivno ubraja. Isto vrijedi i za UiPath, rumunsku kompaniju za primjenu robotike u automatizaciji procesa, prvu iz ovog područja kojoj je u ovoj kategoriji dodijeljeno posebno priznanje.

Zemlje

Na ovogodišnjoj ljestvici pedeset najbrže rastućih kompanija nalaze se poduzetnici iz jedanaest zemalja, i to sljedećim redoslijedom od najveće prema najmanjoj brojčanoj zastupljenosti: 19 iz Poljske, 8 iz Hrvatske, 6 iz Litve, 5 iz Češke, 3 iz Rumunije, po dvije iz Bugarske, Mađarske i Slovačke te po jedna iz Bosne i Hercegovine, Estonije i Latvije.

Sektori

Rang-ljestvicom pedeset najbrže rastućih kompanija prema prihodima u 2017. godini i ovaj puta dominiraju kompanije iz sektora informacijske tehnologije i digitalnih rješenja (39). Deset novih subjekata dolazi iz sektora interneta, medija i telekomunikacija i samo je jedna, Rimac Automobili, iz sektora čiste tehnologije i energetike, što je pad u odnosu na tri poslovna subjekta na ljestvici za 2016. godinu. Na ovogodišnjoj ljestvici nema ni jednog subjekta iz sektora biotehnologije, nano tehnologije i medicinske tehnologije.

Globalna perspektiva

Prema riječima Muhameda Semića, menadžera u Deloitteovom odjelu poslovnog savjetovanja, jedan od osobito zadovoljavajućih aspekata ovogodišnje ljestvice je broj poduzetnika koji imaju ambicije rasti izvan granica naše regije. „Ukupni pobjednik, Kiwi.com, vodeći je na ljestvici i cilj mu je postati vodeći u svijetu, a mnogi dijele slične ambicije i već imaju klijente, kupce, urede i radnike na tržištima Zapadne Evrope i Sjeverne Amerike.“

„Ono što posebno zadivljuje je nevjerojatno mlada dob kompanija. Ove godine se na glavnoj ljestvici našlo 68 posto novaka, većina njih osnovana tek 2012. godine. Nitko ne zna šta donosi sutra, no za ovu dinamičnu novu generaciju poduzetnika iz tehnološkog sektora diljem Srednje Evrope zasigurno se može reći da je prava pokretačka sila“, dodao je Semić.

Ljestvica

Kompanije uvrštene u pedeset najbrže rastućih tehnoloških kompanija Srednje Evrope u 2017. godini:

Društvo Zemlja Stopa rasta (%) Područje
1. Kiwi.com s.r.o. Češka 7165 IT i digitalna rješenja
2. Deeper, UAB Litva 7048 IT i digitalna rješenja
3. Prusa Research s.r.o. Češka 6910 IT i digitalna rješenja
4. Tooploox Sp. z o.o. Poljska 2827 IT i digitalna rješenja
5. Absolvent.pl Sp. z o.o. Poljska 2437 IT i digitalna rješenja
6. Inloop, s.r.o. Slovačka 2211 IT i digitalna rješenja
7. NSoft d.o.o. Mostar BiH 1990 IT i digitalna rješenja
8. Good one, UAB Litva 1962 Internet, mediji i telekom
9. Cloud Technologies S.A. Poljska 1558 IT i digitalna rješenja
10. Rimac Automobili Hrvatska 1059 Čiste tehnologije i energetika
11. Invenis, UAB Litva 1048 IT i digitalna rješenja
12. Bold Brand Commerce Sp. z o.o. Poljska 1018 IT i digitalna rješenja
13. TV Žaidimai, UAB Litva 981 IT i digitalna rješenja
14. STRV s.r.o. Češka 963 IT i digitalna rješenja
15. ZOOT a.s. Češka 820 Internet, mediji i telekom
16. Titan Gate JSC Bugarska 802 Internet, mediji i telekom
17. Droids On Roids Sp. z o.o. Poljska 761 IT i digitalna rješenja
18. EazyOne SIA Latvija 731 IT i digitalna rješenja
19. S.C. Trencadis Corp SRL Rumunjska 710 IT i digitalna rješenja
20. The Software House Sp. z o. o. Poljska 705 IT i digitalna rješenja
21. Yieldbird Sp. z.o.o Poljska 673 Internet, mediji i telekom
22. Creotech Instruments S.A. Poljska 548 IT i digitalna rješenja
23. Code Consulting Ltd Hrvatska 545 IT i digitalna rješenja
24. Starschema Kft. Mađarska 541 IT i digitalna rješenja
25. Telum d.o.o. Hrvatska 520 Internet, mediji i telekom
26. Accedia JSC Bugarska 495 IT i digitalna rješenja
27. INIS Sp. z o.o. Poljska 475 Internet, mediji i telekom
28. Profico Hrvatska 466 IT i digitalna rješenja
29. Oktawave Sp. z o.o. Poljska 462 IT i digitalna rješenja
30. Sarigato Sp. z o.o. Poljska 447 Internet, mediji i telekom
31. Kerris Group Sp. z o.o. Poljska 444 Internet, mediji i telekom
32. Grupa TENSE Sp. z o.o. Sp.k. Poljska 436 Internet, mediji i telekom
33. ADEO WEB, UAB Litva 427 IT i digitalna rješenja
34. SentiOne Sp. z o.o. Poljska 425 IT i digitalna rješenja
35. Undabot d.o.o. Hrvatska 421 IT i digitalna rješenja
36. STX Next Sp. z o.o. Poljska 408 IT i digitalna rješenja
37. INVENTI Solution s.r.o. Češka 408 IT i digitalna rješenja
38. Monterail Sp. z o.o. Poljska 393 IT i digitalna rješenja
39. S.C. QUALTEH JR SRL Rumunjska 388 IT i digitalna rješenja
40. Hangar 18 d.o.o. Hrvatska 368 IT i digitalna rješenja
41. Riešenia, spol. s r.o. Slovačka 365 Internet, mediji i telekom
42. Scoro Software OÜ Estonija 353 IT i digitalna rješenja
43. Cenatorium Sp. z o.o. Poljska 353 IT i digitalna rješenja
44. Hiflylabs Zrt. Mađarska 348 IT i digitalna rješenja
45. Gauss LTD Hrvatska 347 IT i digitalna rješenja
46. Netguru Sp. z o.o. Poljska 328 IT i digitalna rješenja
47. S.C. Tremend Software Consulting SRL Rumunjska 324 IT i digitalna rješenja
48. 10Clouds Sp. z o.o. Poljska 316 IT i digitalna rješenja
49. Infinum d.o.o. Hrvatska 315 IT i digitalna rješenja
50. TeleSoftas, UAB Litva 310 IT i digitalna rješenja

 

Pet najvećih

Društvo Zemlja Stopa rasta (%) Područje
1 ZOOT a.s. Češka 820 Internet, mediji i telekom
2 Titan Gate JSC Bugarska 802 Internet, mediji i telekom
3 Pigu, UAB Litva 208 Internet, mediji i telekom
4 ESET, spol. s r.o. Slovačka 35 Internet, mediji i telekom
5 Aliter Technologies, a.s. Slovačka 2 IT i digitalna rješenja 


Zvijezde u usponu

Društvo Zemlja Stopa rasta (%) Područje
1 CGTrader, UAB Litva 3329 IT i digitalna rješenja
2 Q Hrvatska 2446 IT i digitalna rješenja
3 dogadamycie.pl Sp. z o.o. Poljska 1532 Internet, mediji i telekom
4 Tresorit Kft. Mađarska 968 IT i digitalna rješenja
5 VoicePIN.com Sp. z o.o. Poljska 875 IT i digitalna rješenja
6 Salelifter Sp. z o.o. Poljska 786 Internet, mediji i telekom
7 Pilulka Distribuce s.r.o. Češka 736 Internet, mediji i telekom
8 OptoForce Kft. Mađarska 715 IT i digitalna rješenja
9 Merit Media Int Hrvatska 712 Internet, mediji i telekom

 

Više o Programu pedeset najbrže rastućih tehnoloških kompanija Deloittea u Srednjoj Evropi možete saznati na službenim stranicama www.deloitte.com/ba/2017fast50ce.

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here