Britanske banke u Južnoj Africi oprale 400 miiona funti?

Britanski Trezor je zatražio od regulatora, uključujući Upravu za finansijsko ponašanje i SFO, da ispitaju Hainove navode

317

Britanski finansijski regulatori i Ured za teške prevare (SFO) istražuju povezanost banaka HSBC i Standard Chartered sa korupcijskim skandalom u Južnoj Africi vezanim za pranje novca.

Istragu je inicirao lord Peter Hain, koji je u Domu lordova utvrdio da su te dvije britanske banke možda učestvovale u pranju 400 miliona funti, referirajući se na veze između predsjednika Južne Afrike Jakea Zume i bogate poslovne porodice Gupta. Lord Hain, koji je odrastao u Južnoj Africi i postao istaknuti aktivista protiv apartheida, pozvao je HSBC i Standard Chartered da pregledaju transakcije koje uključuju pojedince i kompanije povezane s predsjedikom Zumom i porodicom Gupta čije poslovno carstvo se proteže od  rudnika uglja do proizvodnje računara.

U pismu kancelaru Philipu Hamondu, on je kazao da su mu “zviždači“ prenijeli kako su banke “možda nenamjerno bile kanali za pranje novca“. Hain je za BBC rekao da je u pismu naveo i imena 27 osoba, povezanih sa navodnom korupcijom u Južnoj Africi.

Britanski Trezor je zatražio od regulatora, uključujući Upravu za finansijsko ponašanje i SFO, da ispitaju Hainove navode.

“Mi vrlo ozbiljno shvatamo navode o finansijskom zloupotrebi i proslijedili smo pismo Lorda Haina Upravi za finansijsko ponašanje i relevantnim agencijama za provedbu zakona u Britaniji, uključujući Nacionalnu agenciju za kriminal i Ured za teške prevare, kako bismo poduzeli pravu akciju“, rekao je portparol Trezora.

Ineče, skandal poznat kao Guptagate, već godinama trese Južnu Afriku, u kojoj ne jenjavaju potesti protiv porodice Gupta i pedsjednika Zume, koje optužuju da su koristeći finansijsku i političku moć činii velike novčane malverzacije, a sve je eskaliralo u decembru 2015. godine, nakon smjene bivšeg južnoafričkog ministra finansija Nhlanhle Nene, iza koje navodno stoji porodica Gupta, a koja je pokrenula lavinu uličnih protesta i pozive na predsjednikovu ostavku.

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here