Putin: Rusija će imati svoju nacionalnu kriptovalutu – CryptoRuble

851
Putin

Nakon što je zabranio Bitcoin i druge decentralizirane kriptovalute, ruska vlada je najavila da stvara vlastitu verziju kripto-novca. Nazvan CryptoRuble, ovaj ruski digitalni novac će izdati i kontrolirati država

Na zatvorenom sastanku u Moskvi, Vladimir Putin službeno je odobrio državnu digitalnu valutu temeljenu na blockchainu, koja će se zvati CryptoRuble, prema lokalnoj ruskoj publikaciji AIF, koju je prvo spomenuo CoinTelegraph. CryptoRuble mogao bi zaustaviti neke od najizazovnijih sedmica na kripto tržištu u Rusiji, gdje je vlada blokirala burzovne razmjene unatoč velikom interesu za kripto novcem.

“Pouzdano izjavljujem da ćemo pokrenuti kriptovalutu iz jednog jednostavnog razloga: ako to ne učinimo, onda će za dva mjeseca naši susjedi u euroazijskoj ekonomskoj zajednici to učiniti”, izjavio je ruski ministar komunikacija Nikolaj Nikiforov, kako izvještava AIF.

Ipak, unatoč najavama, čini se da nema nikakvih naznaka da će vlada povući svoju zabranu trgovanja i kupovanja kriptovaluta ( Bitcoin ) u Rusiji. Naprotiv, Nikiforov je rekao da se stvaranje CryptoRuble neće prevesti na legalizaciju Bitcoina i drugih kriptovaluta. To, međutim, potvrđuje ruski prethodno iskazani interes za blok-tehnologije digitalnog novca poput Bitcoinovog.

 

ŠTA SE DEŠAVA SA DECENTRALIZACIJOM?

 

CryptoRuble neće biti tipični kripto-novac, jer neće biti otvoren za “mining”. Umjesto toga, vlada bi bila jedina koja može izdati, kontrolirati i održavati valutu. CryptoRubles se može zamijeniti za rublje u bilo koje vrijeme, s 13 posto poreza na vlasnike koji ne mogu proglasiti izvor svojih kriptiranih kovanica. Transakcije koje uključuju kupnju i prodaju CryptoRublesa bit će oporezivanje 13 posto.

“Najvjerojatnije će to biti zatvoreni model s određenim količinama reguliranih emisija”, objasnio je Nikiforov. Ministar je dodao da su daljnji detalji još uvijek u razvoju, dodajući kako ruska kriptovaluta treba koristiti rusku kriptografiju.

Iako to jamči istu vrstu sigurnosti koju osiguravaju kovanice na bazi enkripcije, postoji jedna velika razlika. Čini se da CryptoRuble neće raditi na istom decentraliziranom modelu koji čini kriptirani novac jedinstvenim i popularnim, a to je decentralizacija kriptovaluta i ne mješanje vlada u kriptotržište. Ipak, to je prvi korak prema usvajanju ruske kriptotransakcije, koje stručnjaci predviđaju biti ključni za pokretanje kriptovalutne revolucije.

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here