Kladionice stale u odbranu kladioničara koji izbjegavaju porez na dobitke

819

Sportske kladionice Premier, Williams, Bet-Live, Petica plus, Sport plus i Formula obratile su se redakciji portala “Business magazine“ reagiranjem na tekst pod naslovom “Kladioničari utajili 80 miliona KM poreza na dobitke!“, objavljen 12. oktobra 2017. godine.

U dopisima identičnog sadržaja, te dvije kladionice iznijele su svoje izlaganje sa navodima iz spomenutog članka koje se odnose na činjenicu da su, zahvaljujući zakonskoj odredbi koja propisuje da se oporezuju samo dobici veći od 100 KM, kladioničari u 2016. i 2017.  izbjegli plaćanje poreza na dobitke niže od tog iznosa koji su, prema podacima Porezne uprave FBiH, lani iznosili 1,17 milijardi KM, a u prvih osam mjeseci ove godine 808,54 miliona KM.

-U naslovu teksta “Kladioničari utajili 80 miliona KM poreza na dobitke!“, kao i u dijelu teksta “S obzirom na poreznu stopu od 10 posto, to praktično znači da su kladioničari, zahvaljujući zakonskoj rupi koja dijeli dobitke na oporezive (iznad 100 KM) i neoporezive (ispod 100 KM), praktično utajili 80,85 miliona KM u tekućoj i 117,24 miliona KM u prošloj godini.“, kladionice ste jasno i nedvosmisleno optužili za utaju poreza, čime ste počinili djelo klevete i nanijeli ogromnu štetu ugledu i poslovanju legalnih priređivača igara na sreću u Federaciji BiH.

Da pojasnimo, “zakonska rupa koja dijeli dobitke na oporezive (iznad 100 KM) i neoporezive (ispod 100 KM“, nije “zakonska rupa“, kako ju Vi nazivate, nego se radi o odredbama Zakona o igrama na sreću, koji propisuje da se porez od 10 posto plaća na dobitke veće od 100,00 KM, a ne plaća na dobitke ispod 100,00 KM.

Nadalje, tvrdnjom da su kladionice “praktično utajile 80,85 miliona KM poreza na dobitke u tekućoj i 117,24 miliona KM u prošloj godini“ svjesno ste, zlonamjerno i krajnje neprofesionalno optužili kladionice za utaju poreza, iako je “utaja“ po svojoj definiciji djelovanje protiv zakona, dok su kladionice poslovale isključivo prema odredbama Zakona o igrama na sreću.

Smatramo kako ste ovim neutemeljenim i lažnim optužbama imali cilj dezinformirati javnost te kladionice prikazati u negativnom svjetlu, lažno ih optužujući na utaju poreza, čime ste nanijeli štetu ugledu i poslovanju našeg društva koje uredno i na vrijeme izvršava sve svoje obaveze prema državi, oćinama i gradovima, radnicima, klijentima i partnerima, čemu svjedoči i uredno odobrenje za rad koje je izdalo Federalno ministarstvo financija.

Prema tome, a sukladno odredbama Zakona o zaštiti od klevete FBiH, upućujemo Vam zahtjev za uklanjanje teksta “Kladioničari utajili 80 miliona KM poreza na dobitke!“, kao i zahtjev za objavu javne isprike zbog iznošenja lažnih optužbi i nanošenja štete ugledu naših društava – navodi se u istovjetnim reagiranjima kladionica, koje potpisuju direktori društava Premier World Sport d.o.o. Čitluk, Williams kladionica d.o.o. Široki Brijeg, Bet-Live d.o.o. Vitez, Petica plus d.o.o. Vitez, Sport plus d.o.o. Novi Travnik i Formula d.o.o. Posušje.

S obzirom na to da se u navedenim reagiranjima iznose teške optužbe na račun portala Business magazine, dužni smo uz njih objaviti i naš

REDAKCIJSKI ODGOVOR:

-Poštovani, iako ste očigledno iščitali predmetni članak, evidentno je da to niste učinili dovoljno temeljito, jer biste u suprotnom uočili da se u njegovom dijelu koji smatrate spornim, kao ni u naslovu, nijednom riječju ne spominju kladionice, već isključivo kladioničari, odnosno igrači koji ostvaruju dobitke putem klađenja i imaju zakonsku obavezu na njih platiti odgovarajući porez.

Čak i da se Vaša reakcija protumači kao plod jezičkog nesporazuma, ostaje pitanje zbog čega ste se prepoznali o priči o utaji poreza na dobitke kojeg, kao što vrlo dobro znate, niste dužni plaćati Vi, kao organizatori klađenja, nego fizička lica koja ostvaruju te dobitke, tako da u tom  kontekstu utaje ni ne mogu vršiti kladionice, nego isključivo kladioničari, odnosno, da ne bi bilo jezičkih nesporazuma – igrači.

Što se tiče Vaše primjedbe na opasku o zakonskim rupama, evidentno je da one postoje, što je vrlo lako ilustrirati primjerom kladioničara koji, recimo, na jednoj kombinaciji parova ostvari ukupan dobitak od 100.000 KM, ali ga rasporedi na 1.000 listića sa dobicima ispod 100 KM i tako izbjegne plaćanje poreza – složit ćete se, riječ je o golemoj zakonskoj rupi i klasičnoj utaji poreza…

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here