Iranci žele investirati u Tuzanski kanton

419
iran

Mahmoud Heidari, ambasador Islamske Republike Iran u Bosni i Hercegovini, boravio je u posjeti Tuzlanskom kantonu, u okviru koje se susreo sa Nedretom Kikanovićem, predsjednikom Kantonalne privredne komore Tuzla.

“Prezentovali smo uvaženom gostu privredu, privredna kretanja na području Tuzlanskog kantona. Razgovarali smo o tome kako unaprijediti saradnju koja u prethodnom periodu nije bila na zavidnom nivou. Nadamo se da u skoroj budućnosti možemo promijeniti te odnose, da možemo ponuditi neke vidove saradnje u drvnoj, metalnoj i industriji plastike”, izjavio je Kikanović nakon sastanka.

Zadovoljstvo posjetom Tuzlanskom kantonu i Kantonalnoj privrednoj komori izrazio je i ambasador Heidari.

“Sretni smo što nam se ukazala prilika da posjetimo Tuzlanski kanton, koji je sa aspekta privrede i turizma jedan od najvažnijih u Federaciji BiH.

Naša želja i namjera je da nađemo mogućnosti što većeg iskorištenja resursa kojima ovaj kanton raspolaže, a sve s ciljem razvoja i unapređenja odnosa dviju države. Informacije koje smo dobili u Komori su nam veoma korisne i iz njih smo mogli zaključiti da postoje mogućnosti za saradnju u brojnim privrednim sektorima – u industriji, u trgovini..

Mi smo prije jedne godine dočekali privrednu delegaciju iz ovog kantona, tačnije iz općine Gračanica, koji su po povratku u BiH potvrdili širok spektar mogućnosti saradnje sa privrednicima iz Republike Iran, u oblastima metalske industrije, petrohemije, drvne industrije i poljoprivrede”, kazao je Heidari, uz napomenu da je Iran u oblasti novih tehnologija veoma napredna država te da je u razgovorima sa bh zvaničnicima izrazio iransku spremnost da iskustva iz tih oblasti ustupi Bosni i Hercegovini.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here