Delegacija EU u BiH poziva na hitno odmrzavanje Reformske agende

236
EU

Provedba Reformske agende, koja se na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini deklarativno doživljava kao imperativ u kontekstu ekonomskog oporavka zemlje i njenog približavanja članstvu u Ervopekoj uniji, u ovoj godini praktično je u potpunosti zamrla. To su konstatirali i u Delegaciji EU u BiH, odakle su, u izjavi za Business Magazine, pozvali na hitno oživljavanje i ubrzavanje reformskih procesa.

“U proteklih nekoliko mjeseci, reformski proces stagnira.

Postoji hitna potreba za obnavljanjem zamaha na EU putu, ispunjavanju reformskih obaveza i poboljšanju situacije u oblasti vladavine prava. Najhitnija od njih je nužnost rješavanja pitanja akciza, kako bi se aktiviralo 500 miliona eura investicija u infastrukturu BiH“, naglašavaju iz Delegacije, podsjećajući da je “značajan napredak u Reformskoj agendi omogućio BiH da napreduje na svom putu ka EU“.

“Nakon nekoliko značajnih rezultata ostvarenih u 2016. godini, BiH je počela da se kreće naprijed. To su bili važni koraci koji su doprinijeli da Vijeće EU pozove Evropsku komisiju da podnese svoje mišljenje o zahtjevu BiH za članstvo u EU, nakon čega je Komisija vlastima zemlje dostavila Upitnik.

Popunjavanje Upitnika, obezbjeđivanje jedinstvenog i koordiniranog niza odgovora, bit će jasan signal da BiH može da radi zajedno, pri čemu je kvalitet odgovora važniji od brzine popunjavanja Upitnika“, potcrtavaju iz Delegacije.

U istom kontekstu, iz Delegacije se osvrću i na zaključke Vijeća EU od 16. oktobra ove godine, u kojima se “izražava žaljenje zbog retorike podjela proteklih mjeseci utemeljene u prošlosti i ranog početka izbornih kampanja, koji su usporili tempo reformi i uticali na političku klimu“.

“Vijeće podsjeća na važnost opredjeljenja zemlje za proces EU integracija.

U pozitivnom kontekstu, napominje da je početna provedba Reformske agende omogućila poduzimanje prvih koraka ka strukturnoj prilagodbi ekonomije Bosne i Hercegovine.

Ipak, Vijeće apeluje na vlasti da pospješe provedbu sveobuhvatnih reformi, na inkluzivan način i u korist građana. Nadalje, Vijeće poziva institucije BiH da unaprijede napore vezane za funkcionisanje i nezavisnost pravosuđa, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i borbe protiv terorizma i sprečavanja radikalizacije”, napominju iz Delegacije EU u BiH u izjavi za Business Magazine.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here