Uhapšeno četvero, pod lupom 15 bivših čelnika Agrokora

562
agrokor

Policija je u danas počela s hapšenjima bivših čelnika Agrokora koju su ovu kompaniju vodili prije nego što ju je preuzela privremena uprava, a prema podacima Državnog odvjetništva “uviđaji i pretrage” traju kod 15 osoba, prenose hrvatski mediji.

Do sada su prema dostupnim podacima uhapšeni Ivan Crnjac, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Tomislav Lučić. Svi oni bili su članovi uprave ili nadzornog odbora Agrokora, u čijoj je upravi, prije dolaska vanrednog vladinog povjerenika Ante Ramljaka, bilo sedmero članova.

Inače, na vrhu uprave je bio Ivica Todorić kao predsjednik dok je njegov stariji sin Ante bio dopredsjednik. Na tu je funkciju Ante Todorić došao početkom 2016., a njegovu dotadašnju poziciju člana uprave za maloprodaju preuzeo je Darko Knez, ali samo na šest mjeseci.

Ostali članovi uprave Agrokora imali su unutar kompanije titulu izvršnih potpredsjednika.

Prema pisanju medija, izvršni potpredsjednik za finansije, strategiju i tržišta kapitala Ivan Crnjac imao je najodgovorniju ulogu u pisanju poslovnih izvještaja. Crnjac je u Agrokoru od 2005. na mjestu izvršnog direktora za strategiju, a 2008. preuzima dužnost izvršnog potpredsjednika za strategiju, spajanja i preuzimanja i ulazi u Upravu koncerna.

Ljerka Puljić bila je dugogodišnja starija izvršna dopredsjednica Agrokora i godinama je slovila kao Todorićeva desna ruka. U Agrokor je došla iz Leda u prvoj polovini 90-ih godina, vremenom se profilirala u najmoćniju osobu koncerna. Od 2015. članica je Nadzornog odbora Agrokora.

Damir Kuštrak bivši član Uprave Agrokora i član Nadzornog odbora Mercatora u koncern Ivice Todorića ušao je 1994. kada je imenovan starijim izvršnim potpredsjednikom za operacije i marketing u Agrokoru. Na tom je mjestu bio do 2000. kada odlazi u Vladu Ivice Račana, kao zamjenik ministra finansija. Od 2004. predsjednik je Uprave Medike, a 2008. se vraća u Agrokor gdje  preuzima funkciju izvršnog potpredsjednika za izvozna tržišta. Kuštrak je bio i predsjednik Hrvatske udruge poslodavca (HUP).

Tomislav Lučić bio je član Uprave od 2013. do 2015.

Piruška Canjuga u Agrokoru je bila izvršna potpredsjednica za poslovanje i poslovni razvoj.   U Upravu koncerna je došla 2008.  godine.

Ivica Sertić je 2016. postao izvršni potpredsjednik Agrokora za tržišta, prodaju i logistiku. Bio je predsjednik uprave Jamnice od 1993.

Hrvoje Balent, suprug Ive, kćerke Ivice Todorića, bio je izvršni potpredsjednik za centralnu nabavu i usluge koncerna. Balent je u upravu koncerna Agrokor ušao 2012., kad je vodio poslove oko reorganizacije poliklinike Nemetova, koju je koncern preuzeo od Basler osiguranja.

Mislav Galić je bio izvršni potpredsjednik koncerna za poslovnu grupu Hrana, odakle je došao iz Leda. Galić je direktor Leda postao 1998.

Igor Čičak  je od 2005. do oktobra 2006. potpredsjednik Agrokora zadužen za finansije.

Goran Radin bio je od 2010. do 2014.  uprave zadužen za ljudske resurse te pravne i opće poslove.

Saša Galić je od 2006. do 2008. bio član uprave za strategiju, u Agrokor je došao iz EBRD-a.

Stjepan Ledić bio je član uprave od 1999. do 2007.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here