ISKORISTITI POJAČAN INTERES NORVEŽANA ZA INVESTIRANJE U BIH

Novoimenovani ambasador BiH u Norveškoj posjetio FIPA-u

439
FIPA

U okviru priprema za novu diplomatsku misiju, novoimenovani ambasador BiH u Norveškoj Nedim Makarević posjetio je Agenciju za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) kako bi se informirao o norveškim investicijama realiziranim do sada u BiH, trenutnoj privrednoj suradnji BiH i Norveške, te mogućnostima unapređenja investicija i trgovinske razmjene između dvije zemlje.

Dosadašnja ulaganja Norveške u BiH iznose tek 10,5 miliona KM, dok u 2016 i 2015 nije bilo registriranih ulaganja. Prva norveška investicija u BiH je Norfish Blagaj, dok Arifagić Investment Trnopolje, Kozarac, predstavlja investiciju bh. dijaspore iz Norveške, koju je finansijski podržala Vlada Norveške.

Direktor Gordan Milinić upoznao je ambasadorima sa potrebom uspostavljanja kontakata najprije sa privrednim i industrijskim komorama Norveške radi promocije mogućnosti privrednih sektora BiH, te uspostavljanja tješnje suradnje sa  bh. dijasporom koja broji 48.000.

Dogovoren je angažman ambasadora Makarevića na okupljanju norveške privredne zajednice početkom 2018. radi predstavljanja mogućnosti za ulaganja  Bosne i Hercegovine u čemu će FIPA aktivno učestvovati.

FIPA raspolaže informacijom o pojačanom interesu Norvežana za ulaganjem u BiH, udvostručenom  budžetu Vlade Norveške za pružanje pomoći za ekonomski razvoj i otvaranje novih radnih mjesta zemljama u razvoju, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, kao i o spremnosti za podršku investicijama  u BiH sektore poljoprivrede, energetike, rudarstva i metalnog sektora, te proizvodnje namještaja.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here