U Tesli pljušte otkazi nakon revizije učinka

484
tesla

Američki proizvođač električnih automobila Tesla motors otpustio je stotine radnika nakon godišnje revizije učinka. Iako kompanija koja zapošljava 33.000 radnika pokušava povećati proizvodnju kako bi zadovoljila zahtjeve tržišta za novim, jeftinijim modelom električnog automobila „Model 3“,  bez posla je prema procjenama američkih medija ostalo između 300 i 700 radnika.

 

Među otpuštenima ima administrativnih radnika, prodavača, ali i proizvodnih radnika.  S druge strane, jedan broj uposlenika dobio je bonuse i unapređenja nakon godišnje revizije učinka.

Kompanija je pod svojevrsnim pritiskom jer imaju narudžbe za 450.000 modela „Model 3“, a kasne u ispunjavanju zacrtanih ciljeva u proizvodnji, jer je u zadnjem kvartalu proizvedeno svega 260 vozila.

Uključujući i druge modele, Tesla panira ove godine proizvest oko 100.000 automobila.  Vlasnik i direktor Tesle, Elon Musk želi povećati proizvodnju za čak pet puta samo u narednoj godini, a taj cilj će vjerovatno morati biti ispunjen kako bi podržao tržišnu vrijednost kompanije od 59 milijardi dolara, veću od kompanije Ford. Jedan od načina kako u Tesla motorsu namjeravaju ispuniti zacrtane ciljeve su i zapošljavanje stotina novih radnika.

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here