Summit 100 u Skoplju za ekonomsko povezivanje regije

589
summit 100

Summit 100, konferencija biznis lidera jugoistočne Evrope, koja se ove godine održava u makedonskoj prijestonici Skoplju, počela je danas diskusijom o temi “Povezanost regije“, što je i glavni moto ovog skupa.

Uvodno izlaganje podnio je Zhivko Mukaetov, direktor Alkaloida Skoplje i predsjednik Upravnog odbora Summita, koji je, ukazujući na nepovezanost kao najveći problem regije, njegovu dubinu opisao na primjeru Sarajeva i Skoplja, koje dijeli 12 sati putovanja kopnom, ali, kako je istaknuo, isto toliko i avionom, jer su jedine raspoložive zračne opcije relacije Skoplje – Istanbul – Beč – Sarajevo, odnosno Sarajevo – Zagreb – Skoplje, sa dugim čekanjem u Zagrebu.

„Fokus Summita 100, kao i svake godine, ostat će na regionalnoj saradnji.

Radi lakšeg pristupa novim tržištima, kompanijama je potrebno udruživanje, a Summit 100 je odlična inicijativa za postizanje ovih ciljeva. U isto vrijeme, Summit je jaka platforma za struktuisanje razvjnih programa koji bi približili region korak naprijed u ispunjavanju misije za građenje moćne biznis zajednice koja bi bila generator većeg ekonomskog rasta.

Mi u Summitu smo uvjereni da bismo samo preko intenziviranja regionalne saradnje i građenja sinergija između kompanija podigli konkurentnost ekonomija, našim firmama omogućili lakšim pristup novi tržištima i bili mnogo primamljiviji stranim invstitorima kao unificiranim tržište.

Ove godine u Skoplju regionalna saradnja Summita 100 bit će ozvaničena potpisivanjem memoranduma o razumijevanju sa Komorskim investicionim forumom zapadnog Balkana – tijelom za regionalnu saradnju između privrednih komora iz Makedonije, Srbije, Albanije, Kosova, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Memorandum će se odnositi na podsticanje poslovne saradnje i unapređivanje konkurentnosti regionalnih i nacionalnih ekonomija“, najavio je Mukaetov.

Inače, organizatori ovogodišnje konferencije su Alkaloid, ASA Group, Združenje Manager, Atlas Foundation, Bosna Bank International, Hrvatska udruga poslodavaca i Srpska asocijacija menadžera.

Iz Bosne i Hercegovine, Summitu 100 prisustvuju predstavnici Preventa, ASA Holdinga, Phillip Morrisa BiH, ASA auta, Bit Alliancea i BBI banke, te Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH, Denis Zvizdić, predsjedavaući Vijeća ministara BiH i Ismir Jusko, državni ministar prometa i komunikacija.

 

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here