Potpisan Memorandum o razumijevanju između 17 fakulteta sa područja Jugoistočne Evrope

312
memorandum

Danas je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu upriličeno potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između 17 javnih Ekonomskih fakulteta sa područja Jugoistočne Evrope. Memorandum su, pored dekana Ekonomskog fakulteta u Sarajevu prof. dr Kemala Kozarića, potpisali i dekani ekonomskih fakulteta iz Ljubljane, Zagreba, Rijeke, Splita, Beograda, Subotice, Niša, Podgorice, Skoplja, Banja Luke, Istočnog Sarajeva, Tuzle, Zenice, Mostara, Bihaća i Brčkog.

Cilj potpisanog Memoranduma o razumijevanju je jačanje suradnje i poticanje tržišnog natjecanja između ekonomskih fakulteta iz regije i time poboljšanje njihovog akademskog i administrativnog učinka. Kreiranje mreže ekonomskih fakulteta rezultirat će visokom kvalitetom obrazovanja, istraživanjima, stručnim usavršavanjima, te će olakšati i povećati mobilnost studenata, akademika i stručnjaka iz oblasti ekonomije.

„Ponos i čast nam je ugostiti veliki broj predstavnika visokoobrazovnih institucija sa područja Jugoistočne Evrope. Naš današnji skup je pokazatelj da je Ekonomski fakultet u Sarajevu prepoznat zbog svoje tradicije i 65 godina uspješnog rada i postojanja, te da potpisnici Memoranduma u nama vidi partnera i prijatelja. Osnovna zamisao SEEEBS mreže je da kvalitet obrazovanja ostane naša prepoznatljivost, jer jedino tako možemo biti konkurentniji.“ istakao je prof. dr Kemal Kozarić, dekan Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

Uspostavom SEEEBS (South East European Economics and Business School) mreže izvršit će se institucionalizacija nužne, i visoko zahtijevane, regionalne razmjene ekonomskih i poslovnih akademskih znanja i informacija. Planirani pristup, sačinjen od tri segmenta, obrazovanje, istraživanje i izdavačka djelatnost, imat će za cilj podržati stratešku orijentaciju ekonomskih fakulteta i dosegnuti do tri važne ciljne skupine, studenti, akademski djelatnici i pravna zanimanja.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here