Izmjenama i dopunama zakona i kreditom do restrukturiranja Željeznica RS

Svjetska banka je aktivno uključena u ovaj postupak, a Ministarstvo saobraćaja i veza i Željeznice RS vode pregovore sa bankom za dobijanje kredita

449
Foto: Ilustracija

Vlada Republike Srpske utvrdila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Željeznicama RS po hitnom postupku.

Željeznice RS su preduzele aktivnosti na provođenju postupka restrukturiranja ovog privrednog društva. Da bi se omogućilo uspješno okončanje postupka, neophodno je riješitii pitanje viška radnika. Veći broj radnika Željeznica Republike Srpske ima godine staža predviđene propisima koji uređuju oblast penzijskog osiguranja, ali nemaju potrebne godine života. U ovom slučaju radi se, uglavnom, o radnicima izvršne službe kojima se priznaje beneficirani radni staž, te, ukoliko ostanu nezbrinuti nakon restrukturiranja, mala je ili skoro nikakva mogućnost da nađu novo zaposlenje.

Donošenjem prijedloga po hitnom postupku privredno društvo bi, već nakon stupanja na snagu zakona, moglo riješiti pitanje penzionisanja oko 260 radnika. Svjetska banka je aktivno uključena u ovaj postupak, a Ministarstvo saobraćaja i veza i Željeznice RS vode pregovore sa bankom za dobijanje kredita kojim bi se postupak restrukturiranja uspješno proveo.

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here