Italijanska multinacionalna kompanija zainteresovana za ulaganje u BiH

Italijanski diplomata najavio je mogući dolazak na bh. tržište jedne velike multinacionalne koompanije sa sjedištem u Italiji

297

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić primio je u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu ambasadora Republike Italije u BiH Nicolu Minasija.

U središtu razgovora bile su ekonomske teme, prije svega mogućnost da neki od velikih italijanskih investitora dođu na ovo tržište, što može biti ohrabrenje i ostalim ulagačima da se pojave u Bosni i Hercegovini.

Italijanski diplomata najavio je mogući dolazak na bh. tržište jedne velike multinacionalne koompanije sa sjedištem u Italiji, što je federalni premijer pozdravio i obećao svu moguću tehničku i drugu pomoć kako bi taj projekt bio realiziran. Istaknuoo je i zainteresiranost malih i srednjih preduzeća iz Italije za ulaganje na bh. tržište, ali i u mlade kadrove, odnosno, studente italijanskog jezika, ekonomiste, inžinjere i druge, kako bi ih uključili u radni proces i time dijelom doprinijeli zaustavljanju trenda odlaska kvalificirane mlade radne snage u inozemstvo.

Razgovarano je i o donošenju novog zakona o akcizama, koji je, nakon prezentacije trenutnog stanja od strane premijera Novalića, ambasador Minasi podržao, izrazivši nadu da će on biti usvojen, što bi donijelo novi zamah ekonomiji i otvaranju novih radnih mjesta, posebno u infrastrukturnim projektima, kakvi su ceste i autoceste.

Posebna pažnja posvećena je reformskim procesima, pitanju načina podrške Evropske unije na putu naše zemlje ka evropskim integracijama u čemu će što skorije ispunjavanje Upitnika Evropske komisije od strane vlasti u BiH imati veliki značaj.

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here