Za projekat „Proširenje kapaciteta i usluga Instituta za mjeriteljstvo BiH II“ 870.000 eura

Planirano trajanje projekta je do kraja 2019. godine.

359

Institut za mjeriteljstvo BiH, nastavljajući uspješnu saradnju sa partnerima iz Češke Republike, danas je u Sarajevu predstavio i zvanično otvorio projekat „Proširenje kapaciteta i usluga Instituta za mjeriteljstvo BiH II“, za koji će partneri obezbijediti 870.000 eura.

Na današnjoj ceremoniji povodom otvaranja ovog projekta prisutnima su se obratili Nj.E. ambasador Češke Republike u BiH Jakub Skalnik, direktor Instituta za mjeriteljstvo BiH Zijad Džemić, te Jiri Tesar ispred Češkog Instituta za mjeriteljstvo, kao i projekt menadžerica Češke Razvojne Agencije Eva Lacinova.

„Mjeriteljstvo je neophodno za industrijsku proizvodnju, energetski sektor, zaštitu okoliša, te mnoge druge sektore, te uvijek ističem da je njen razvoj neophodan za razvoj svake moderne vlade i države“, istakao je Tesar.

Ovaj projekat je nastavak uspješnog projekta „Proširenje kapaciteta i usluga Instituta za mjeriteljstvo BiH“, koji je okončan u decembru 2016. godine, a čija vrijednost je iznosila oko 660.000 €.

Projektom su tada podržane Laboratorija za električne veličine, Laboratorija za vrijeme i frekvenciju, Laboratorije za oblast mjerenja količine tečnih goriva, količine gasovitih goriva, te kvaliteta gasovitih goriva koje se nalaze u sastavu Instituta za mjeriteljstvo BiH.

„Sretni smo zbog saradnje sa BiH, kao predanog partnera, sa kojim smo započeli razvoj drugog projekta. Uspjeh prethodnog projekta omogućio je nastavak jedne uspješne saradnje koja će se zasigurno nastaviti i dalje“, rekla je Lacinova menadžerica Češke Razvojne agencije.

Kroz novi projekat, koji će trajati 30 mjeseci, bit će podržane: Laboratorija za vrijeme i frekvenciju, Laboratorije za mjerenje količine tečnih i gasovitih goriva, Laboratorija za ispitivanje kvaliteta tečnih goriva i lubrikanata, Laboratorija za gustinu tečnosti i Laboratorija za jonizirajuće zračenje.

Planirano trajanje projekta je do kraja 2019. godine.

Nastavak projekta će omogućiti proširenje opsega kalibracionih/ispitnih mogućnosti odabranih laboratorija, uključujući nabavku opreme, prijenos znanja, treninge na terenu, studijske posjete i međulaboratorijska poređenja, kao i uključivanje novih mjernih intervala, te novih metoda mjerenja, posebno u sektoru energetike.

Poseban fokus stavlja se na promociju i proširenje opsega usluga Instituta za mjeriteljstvo BiH, sa međunarodno priznatim rezultatima mjerenja, za postojeće i potencijalne klijente u Bosni i Hercegovini ili u bližoj regiji Zapadnog Balkana.

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here