Nedovoljna ulaganja za razvoj i konkurentnost bh. poljoprivrede

BiH je zemlja koja u regionu najmanje izdvaja za sektor poljoprivrede dok, s druge strane, ima prednosti kao što su kvalitetni proizvodi

386
Šemsudin Dedić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić danas je uoči održavanja Poljoprivredno-prehrambenog foruma za FBiH: Promocija javno-privatnog dijaloga ukazao na činjenicu da Bosna i Hercegovina trenutno uvozi 75 posto hrane, dok je više od 50 posto oranica u BiH neobrađeno, te da je BiH zemlja koja u regionu najmanje izdvaja za sektor poljoprivrede dok, s druge strane, ima prednosti kao što su kvalitetni proizvodi.

Jedan od prioriteta, kako je istaknuo Dedić, jeste povezivanje privatnog i javnog partnerstva u oblasti prehrambene industrije i poljoprivrede.

Podsjetio je da je BiH obezbijedila izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda, krompira i ribe na tržište Evropske unije, a da se u narednih mjesec dana očekuje i dozvola za izvoz peradarskih proizvoda.

„Sve to govori da ova zemlja ima kvalitetne prehrambene proizvode i da se poljoprivreda može razvijati na dobrobit svih građana“, kazao je Dedić.

On smatra da bi za bh. poljoprivrednike najbolje bilo da postoje državna ministarstva poljoprivrede, te je najavio da se do kraja godine očekuje donošenje strategije ruralnog razvoja na državnom nivou koja će omogućiti korištenje sredstava iz IPA fondova.

„Poljoprivrednici, također, trebaju biti više uključeni u donošenje odluka, zakonskih i zakonskih podakata” – dodao je Dedić.

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here