BiH će Starbagu isplatiti više od milion eura po osnovu konačne odluke Arbitražnog suda u Hagu

Strabag je tužio BiH zbog toga što nije uveden u posao gradnje mosta na Svilaju koji je dobio na konkursu 2011. godine.

335
Foto: Zenicablog

Ministarstvo finansija i trezora će u saradnji s Ministarstvom komunikacija i prometa i Pravobranilaštvom Bosne i Hercegovine realizirati Konačnu odluke Stalnog arbitražnog suda u Hagu, od 24. jula ove godine, donesenu u arbitražnom postupku po tužbi tužioca Strabag AG protiv Ministarstva komunikacija i prometa BiH, u dijelu glavnog duga i kamata.

Ovaj zaključak donijet je nakon što je Vijeće ministara BiH upoznato s informacijom i stavom Pravobranilaštva  o konačnosti ove odluke.

Konačna odluka arbitra pojedinca od 24.7.2017. godine u dijelu koji se odnosi na troškove arbitražnog postupka bit će realizirana nakon donošenja odluke arbitra pojedinca o troškovima po zahtjevu Strabag AG kojim je tražena ispravka odluke.

Konačnom odlukom Stalnog arbitražnog suda u Hagu Ministarstvo komunikacija i prometa obavezano je da firmi Strabag AG plati 910.846,68 eura uz dnevnu kamatu od 193,52 eura do dana isplate. Istovremeno je tuženom naloženo da plati tužiocu 360.185,61 eura na ime pravnih i drugih troškova i iznosa koji je tužilac avansno uplatio u postupku.

Ministarstvo komunikacija i prometa zaduženo je da Vijeću ministara dostavi potpuni izvještaj o sastanku koji je održan s predstavnicima Strabaga u cilju postizanja dogovora o mirnom rješavanju ovog spora.

Podsjećamo da je aktuelni saziv Vijeća ministara BiH još u februaru 2016. godine ovlastio Pravobranilaštvo i Ministarstvo komunikacija i prometa da preduzmu sve radnje i mjere za mirno rješavanje ovog spora, uključujući i eventualno sklapanja vansudske nagodbe, ali, uprkos održanom sastanku, dogovor nije postignut.

Ranije je Vijeće ministara zaključilo da Pravobranilaštvo BiH Informaciju sa svim prilozima vezanim za arbitražni postupak dostavi Tužilaštvu BiH i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) koju će sada Pravobranilaštvo dopuniti i kompletiranu informaciju, uključujući i zahtjev za regresiranje sredstava, dostaviti Tužilaštvu BiH.

Strabag je tužio BiH zbog toga što nije uveden u posao gradnje mosta na Svilaju koji je dobio na konkursu 2011. godine.

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here