Uzalud vam trud…

(...ili kako u normalnom svijetu negativan revizorski izvještaj znači ostavku za početak, a kaznu zatvora na kraju, a u BiH ... otkaz revizoru)

598
prioriteti

Upitate li se vi, dragi moji, barem s vremena na vrijeme (kao što to učinim ja) o svrsishodnosti institucija, organizacija, agencija koje imamo? Ne mislim pri tome na one koje troše hrpu (budžetskog) novca, a rade ??? tipa Državna regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost (postoji stvarno),  mislim na one institucije koje u normalnom svijetu kontroliraju one na vlasti da se ne ponašaju kako im pada na pamet. Evo, recimo uredi za reviziju finansijskog poslovanja institucija na svim nivoima vlasti.

Možete li se sjetiti da li je, ko i kada prekršajno, krivično ili kako već odgovarao zbog negativnog, lošeg ili revizorskog izvještaja u kojemu je utvrđeno kršenje zakona, propisa itd. Ja se, eto, ne mogu sjetiti…

Ali su mi zato u vrlo živom sjećanju revizorski izvještaji sa nalazima koji su pokazali da su se budžetska (dakle, naša) sredstva koristila za svileni veš, parfeme, dijelila i po babi i po stričevima (što će reći, bez ikakvih ili pod vrlo sumnjivim kriterijima) itd.itd.itd.

Ne sjećam se nijednog ministra, pomoćnika ministra za finansije, generalno funkcionera kojemu se sudilo (i presudilo), a gdje je polazna osnova za sudski proces bio revizorski izvještaj.

No, zato smo svi zajedno svjedoci kako su vlasti spremne (natjerati, prisiliti) revizore da daju ostavku ili ih smijeniti zbog negativnih ili loših revizorskih izvještaja. Jer, za Boga miloga, za loše nalaze revizorskog izvještaja krivi su revizori, a ne predsjednici, premijeri, ministri, pomoćnici ministara…

I kada sam mislila da niže ne može(mo), čitam tekst o revizorskom izvještaju finansijskom poslovanju Fonda za profesionalnu rehabilitaciju, osposobljavanje i zapošljavanje lica sa invaliditetom FBiH. Dakle, ustanove koja (bi trebala) brine o zapošljavanju socijalno, vjerovatno, najosjetljivije kategorije bh. stanovništva. O plaćama i naknadama za Upravu, Upravni i Nadzorni odbor čije iznose invalidi mogu samo sanjati, o novčanim poticajima namijenjenjim zapošljavanju invalida dijeljenim (sistemom po babi i stričevima) za nabavku voća i povrća, prozora, papira za dalju preprodaju itd.itd.itd. Šta i koliko tog novca su vidjeli (ne)zaposleni invalidi u tim firmama, možete pretpostaviti?

Pozivati se na moral ljudi koji rade u ovim i ovakvim institucijama, nesvrsishodno je i uzaludno. Zbog takvih u svijetu postoji revizija. U normalnim zemljama negativan revizorski izvještaj za one koji upravljaju budžetskim novcem znači ostavku za početak, a kaznu zatvora (najvjerovatnije) na kraju. U BiH…? Uzalud vam trud, svirači (revizori)…

IZVORBusiness Magazine/Aida Delić
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here