Ramljak podnio kaznenu prijavu protiv uprave Agrokora

Revidirani konsolidirani izvještaj Agrokor Grupe za 2016. i prethodne dvije godine pokazao je da je imovina Agrokora manja za oko tri milijarde eura

418
Ante Ramljak,Konzum,Agrokor
Ante Ramljak, povjerenik Vlade Republike Hrvatske za Agrokor - Foto: Vecernji.hr

Prinudna uprava Agrokora danas je nakon sjednice Privremenog vjerovničkog vijeća javnosti predstavila rezultate poslovanja koncerna u prošloj godini.

Prema tim rezultatima ukupna Agrokorova imovina manja je za oko tri milijarde eura (21,7 milijardi) kuna u odnosu na u odnosu na finansijski izvještaj za 2015., odnosno vrijednost koju je prikazivala bivša Uprava na čelu s Ivicom Todorićem.

Zbog uočenih nepravilnosti o kojima je Prinudnu upravu obavijestila kuća PricewaterhouseCoopers koja je u maju počela raditi reviziju, angažirana je forennzičku kompaniju koja bi trebala ispitati svaku stavku i pokazati gdje je razlika u novcu stvarno otišla.

„Ja se nakon tog dopisa već poduzeo određene zakonske aktivnosti. Podigao sam kaznenu prijavu priotiv odgovornih osoba koje su u tom trenutku bile u upravi kompanije. Govorim o 2016. godini“, kazao je Ante Ramljak, povjerenik Vlade Republike Hrvatske za Agrokor.

Naime, revidirani konsolidirani izvještaj Agrokor Grupe za 2016. i prethodne dvije godine pokazao je da je imovina Agrokora manja za  oko tri milijarde eura (21,7 milijardi kuna) nego što su pokazivale poslovne knjige kompanije u vrijeme Ivice Todorića, da obveze koncerna premašuju imovinu (negativni kapital) za oko dvije milijarde eura (14,5 milijardi kuna), a da je poslovni gubitak (račun dobiti i gubitka) u 2016. iznosio gotovo milijardu i po eura (11 milijardi kuna.

„Uočene su i neke računovodstvene nepravilnosti pa tako od 2010. godine u svojim knjigama Agrokor nije prikazuvao trošak – nešto manje od 300 miliona eura (2,2 milijarde kuna), na način da su ti iznosi stavljeni na neki tranzitni račun, revizori ga nisu vidjeli, a vezivali su se na ugovor u kojem je navodno 2011. odlučeno da će kompanija biti izlistana na berzi i da će svi troškovi vezani uz listanje na berzi biti troškovi kompanije. U ovom iznosu ima svakakvih troškova, ali je 50 posto  privatnih troškova. Sporno je da oni nikad nisu bili prikazivani. Dobit se uvećavala svake godine, a na temelju toga su se isplaćivale dividende“, kazao je Ramljak.

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here