Prvi avion na treći aerodrom u Istanbulu sletit će u februaru 2018. godine

Kada je u pitanju gradnja trećeg aerodroma u Istanbulu završeno je 68 posto radova. U februaru 2018. na aerodrom će sletjeti prvi avion, rekao je Ahmet Arslan, ministar prometa, pomorstva i komunikacija Republike Turske

474

Ministar prometa, pomorstva i komunikacija Republike Turske Ahmet Arslan izjavio je danas kako će prvi avion na treći aerodrom u Istanbulu sletjeti u februaru 2018. godine.

Arslan je bio gost današnjeg uredničkog kolegija Anadolu Agency (AA) u Ankari, gdje je odgovarao na pitanja novinara i urednika AA iz svih dijelova svijeta. Tom prilikom se osvrnuo na projekat gradnje trećeg aerodroma u Istanbulu, koji će biti ujedno i najveći na svijetu.

“Kada je u pitanju gradnja trećeg aerodroma u Istanbulu završeno je 68 posto radova. U februaru 2018. na aerodrom će sletjeti prvi avion”, rekao je Arslan.

Dodao je kako će svečano otvaranje prve etape aerodroma biti 29. oktobra 2018. godine. Na gradnji aerodroma trenutno radi više od 15.000 ljudi. Planirano je da na aerodromu dnevno bude realizirano više od hiljadu letova koji će Istanbul povezivati sa 350 destinacija širom svijeta. Na novom aerodromu bit će zastupljen takozvani “zeleni koncept”.

Istanbul trenutno ima dva velika aerodroma, Ataturk i Sabiha Gokcen, a cilj izgradnje trećeg aerodroma je rasterećenje zračnog saobraćaja u gradu na Bosforu.

IZVORTRT
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here