Federalnim vlastima balvan zaklanja šumu

Drvnu industriju kao granu privrede koja bi trebala biti strateška u BiH s obzirom na to da ima vlastitu sirovinsku osnovu, dugogodišnju tradiciju i izraziti suficit- potrebno je zaštititi efikasnom raspodjelom sirovine, dogovorom, kontrolom i drugim sredstvima. Pa, ipak, sve što imamo su pasivnost vlastodržaca i njihova djelomična rješenja koja se donose bez sagledavanja cjelovite slike u sektoru.

874

Dok privrednici u Federaciji BiH uzaludno apeliraju da se hitno zabrani izvoz trupaca i donese uredba o kriterijumima za raspodjelu sirovine drvnoj industriji kako bi se osiguralo snabdijevanje za firme koje su izvoznici i koje se bave finalnom proizvodnjom – Vlada RS je u tom smislu bila proaktivnija te je radi zaštite potreba domaće privrede 14. septembra donijela Odluku o privremenoj mjeri za promet trupaca kojom se  propisuje mjera zabrane prometa trupaca u trajanju od šest mjeseci od dana stupanja Odluke na snagu. Odlukom se pravnim licima, poduzetnicima i fizičkim licima zabranjuje da izvan teritorije RS vrše promet trupaca, osim trupaca crnog bora – bili oni u državnom ili u privatnom vlasništvu. Istovremeno, dok su vlasti manjeg bh. entiteta učinile nešto i problem sa nedostatkom sirovine i snabdijevanjem prerađivačkih kapaciteta na ovaj način pokušale riješiti bar do marta naredne godine, federalne vlasti nemaju u vidu nikakve recipročne mjere jer su čak potpuno neupućene u Odluku koja je stupila na snagu, a ni novi Zakon o šumama Federacije BiH koji bi mogao djelomično riješiti problem sa sirovinom u ovom entitetu – još uvijek nije usvojen.

Šume RS i kontrola

BiH u velikom procentu izvozi balvane, dasku, ogrijevno drvo i druge poluproizvode niske vrijednosti, dok je izvoz finalnih proizvoda dosta manji. Od ukupnog izvoza drvnog sektora u 2016. godini koji je iznosio milijardu i 200 miliona KM –  na izvoz trupaca i ogrijevnog drveta spada 14,6 posto, na namještaj 37,7 posto, a rezana građa učestvovala je sa 28,7 posto. Osnovni problem drvoprerađivača u cijeloj zemlji je neodostatak sirovine, jer veliki postotak izvoza otpada upravo na sirovinu i rezanu građu, a prioritet BiH trebao bi biti izvoz finalnih proizvoda. Apsurdno, iako je više od pola teritorije BiH pokriveno šumama, drvopređivači su zbog bezakonja koje vlada u ovoj oblasti, prinuđeni sirovinu uvoziti.

Sada je, pak, odzvonilo praksi da se trupci kupljeni od JP Šume RS prodaju van granica ovog entiteta. Sprečavanjem da najbolji trupci odlaze preko granice entiteta, Vlada RS na ovaj način pokušava da stabilizira snabdijevanje prerađivačkih kapaciteta u RS koji ostaju neuposleni.

“Budući da je evidentan značajan problem u snabdijevanju sirovinom privrednih društava zbog izvoza i preprodaje sirovine van granica Republike Srpske, Odluka o privremenoj mjeri za promet trupaca donosi se kao privremena mjera zabrane prometa trupaca radi zaštite potreba privrede. Vremenski period primjene Odluke ograničen je na šest mjeseci od dana stupanja na snagu”, rekao je za Business magazine Predrag Gluhaković, ministar trgovine i turizma RS, koje je također učestvovalo u izradi Odluke.

Svako šumsko gazdinstvo određuje sječivi etat na području kojim gazduje, a onda to što je na raspolaganju raspoređuje drvopređivačama. Izvoz sječivog etata iz RS realizira se na nivou Direkcije JP Šume RS, a šumska gazdinstva ne mogu direktno izvoziti oblovinu bez otpremnice ЈP Šume RS. Pa, ipak, iako iz ovog javnog preduzeća znaju kome prodaju, tačno prate gdje ide ta građa i kome se otprema – dešavalo se da su neke količine trupaca do sada dobijali i kupci koji nisu imali na to pravo te su sirovinu preprodavali djelomično u Federaciju BiH, a dio su izvozili, odnosno, sirovina se nije  pojavljivala na tržištu RS. Trupci iz Republike Srpske do sada su najviše izvoženi u Srbiju, a manje u FBiH.

Risto Marić, direktor Šuma RS, svojevremeno je stanje pravdao argumentom da ovo preduzeće ne može kontrolirati izvoz, već samo evidentirati one koji izvoze trupce, a ne prerađen proizvod.

“Mi imamo internu kontrolu, ali nismo ti koji možemo na saobraćajnicama kontrolisati tovare. Kada su kontrole u pitanju, država je ta koja preko svojih organa treba da iskontroliše sve što je neophodno kako bi stavila u zakonski okvir prometovanje robe od šuma ka kupcu, kao i izvoz”, svojevremeno je izjavio Marić.

Šume RS su u aprilu ove godine raskidom ugovora sankcionirali 13 kupaca koji su izvozili šumske drvne sortimente iz BiH, a prema navodima, do podataka o malverzacijama došli su u saradnji sa kontrolnim organima.

Do zaključenja ovog broja nismo uspjeli dobiti odgovor ni od direktora Marića, ni od ministra Mirjanića, o tome na koji način će Odluka sada konkretno riješiti ukorijenjeni problem prodaje trupaca na nelegalan način i eliminirati bojazan od različitih mahinacija, preprodaja, krađa i drugog, odnosno koji će to biti novi mehanizmi kontrole primjene Odluke Vlade RS o zabrani izvoza trupaca i kako će u tom smislu kontrole sada funkcionirati četverokut – Šume RS, resorno ministarstvo, inspekcija i MUP

Poznato je samo da Odluka podrazumijeva novčane kazne od 3.000 KM do 9.000 KM za prekršaj koje počini pravno lice ako vrši promet trupaca izvan teritorije RS, kazne od 1.000 KM do 3.000 KM za odgovorno lice u pravnom licu, novčane kazne od 500 KM do 1.500 KM za poduzetnika, kao i kazne od od 300 KM do 900 KM za prekršaj za  fizičko lice.

Kakva Odluka?!

“Svakako je dobro što Vlada na ovaj način pokušava da stabilizuje snabdijevanje naših kapaciteta, posebno ovih prioritetnih koji donose više novca budžetu RS”, rekao je Lazar Šinik, sekretar Udruženja šumarstva i drvoprerade u Privrednoj komori RS.

Dok drvoprerađivači iz RS uglavnom pozdravljaju Odluku Vlade RS, pitanje je kako će ona dodatno zakomplikovati firmama iz FBiH.

“RS neće samo zabraniti izvoz trupaca u druge države nego će zabraniti i da se izvozi u drugi entitet, tako da mi koji smo do sada nabavljali sirovinu u RS, tamo više nećemo moći nabavljati. Svakako podržavamo odluku da se zabrani izvoz u druge zemlje, ali ako se ta sirovina neće moći slobodno razmjenjivati ni na teritoriji BiH, to bi nas moglo dovesti u nezgodan položaj”, poručio je direktor Ećo Company Suad Ećo.

Naime, odluka prema kojoj se sirovina neće moći slobodno razmjenjivati na teritoriji BiH je nepovoljna za drvoprerađivačke firme iz FBiH.

“Zalažemo se za jedinstven ekonomski prostor BiH i ova Odluka je nepotrebna . Drvoprerađivači iz FBiH su se snadbijevali trupcima u RS i obrnuto i ne vidimo efekte ove odluke ako znamo da se trupci izvoze iz BiH. Problem je veliki, pogotovo što je i Republika Hrvatska uvela zabranu izvoza hrastovih trupaca, jer su drvoprerađivači potpisali Ugovor za izvoz, a pristup sirovini je zabranjen. Problem izvoza trupaca treba riješiti za BiH, a nikako na nivou entiteta. Prijedlog članica Komore je da bi bolje bilo uvesti takse na izvoz trupaca i rezane građe. Ova mjera bi polučila brže i bolje efekte“, rekli su za Business magazine iz Privredne komore FBiH.

Drvoprerada FBiH ima dva do tri puta veće kapacitete prerade od raspoloživog etata trupaca, a Komora problem u toj nesrazmjeri vidi u izvozu trupaca iz cijele BiH, ali i u nepostojanju efikasnog kriterija za raspodjelu sirovine.

“Trupci se apsolutno ne trebaju izvoziti iz BiH. Trebaju biti raspoređeni proizvođačima po Kriteriju za raspodjelu sirovine, koji je dostavljen Vladi FBiH, a koja ga još nije usvojila. Kriterij je uradila radna grupa Privredne komore FBiH”, rečeno je iz ove institucije za Business magazine. Naime, iako su do sada postigli zavidne rezultate, nepostojanje legislative i neusvajanja kriterija za raspodjelu sirovine, drvoprerađivači u FBiH, firme koje se bave izvozom finalnih proizvoda nemaju dovoljne količine za proizvodnju – imaju problem da u potpunosti ispoštuju ugovore sa svojim kupcima.

Pa, ipak, strašnije od statusa quo kojeg “održava” neusvajanje Zakona o šumama FBiH, gdje Šumarski program FBiH tek treba da bude usvojen, završena Inventura šuma nije objelodanjena i sve se zajedno sa Strategijom razvoja drvnog sektor 2016-2025. „krčka“ u parlamentarnoj proceduri i čeka sjednicu Parlamenta – jeste potpuna neupućenost nadležnih struktura u trenutna zbivanja. Čak ni pet dana po razmatranju Odluke na sjednici Vlade RS i njenom stupanju na snagu, upitana o eventualnim recipročnim mjerama kojima bi Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva moglo odgovoriti  po donošenju Odluke o zabrani izvoza trupaca iz RS –  Danica Cigelj, pomoćnica federalnog ministra kaže da prema saznanjima u ovom ministarstvu ne postoji Odluka o zabrani izvoza trupaca. „Mišljenja smo da do zabrane izvoza trupaca neće ni doći“,  rekla je Cigelj za Business magazine, što ukazuje na realnost da nadležnima u FBiH izmiče i opcija da drvoprerađivačke kompanije u ovom haotičnom poslovnom ambijentu „neopaženo“ izmjeste svoje poslovne aktivnosti i pogone izvan granica BiH gdje imaju povoljnije uslove za rad i podršku tih zemalja.

„Nikakve recipročne mjere nisu ni potrebne, a ni moguće“, dodala je Cigelj za Business magazine.

Ostali smo uskraćeni za informaciju kako to da recipročne mjere nisu moguće, s obzirom na to da su iz manjeg bh. entiteta obrazložili zakonski temelj na kojem počiva donesena Odluka.

“U skladu sa Zakonom o trgovini Republike Srpske (Službeni glasnik Republike Srpske br. 6/07, 52/11, 67/13 i 106/15), Vlada RS može posebnim aktom propisati mjere zabrane trgovine određenih proizvoda, sirovina i repromaterijala”, rekao je za Business magazine Gluhaković.

Informacioni sistema za 5,5 miliona KM

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić, najavljivao je ranije kao rješenje protiv različitih mahinacija, krađa i preprodaje velike količina oblovine na nelegalan način to da naredne godine bude u funkciji informacioni sistem kao sistem kontrole sječe i kretanja svih drvnih sortimenata. JP Šume RS planiraju izdvojiti čak 5,5 miliona KM za nabavku novog informacionog sistema.

„Postojeći informacioni sistem Šuma RS nije uspio da pokrije sve radnje koje se dešavaju u preduzeću počev od šumsko -privredne osnove, planova proizvodnje, planova sječe i izvoza, prodaje šumsko- drvnih sortimenata, praćenja prihoda i rashoda, praćenja zapošljavanja. Sve to ovaj sistem ne podržava. Novim informacionim sistemom koji bi trebalo da bude realizovan do kraja godine pokrit ćemo sve propuste koji se dešavaju sa starim informacionim sistemom“, rekao je direktor ovog preduzeća Risto Marić.

On je potvrdio da Šume za nabavku novog informacionog sistema planiraju izdvojiti od pet do 5,5 miliona KM.

„Taj iznos je planiran. Međutim, da li će sistem koštati više ili manje biće poznato kada raspišemo tender“, kazao je Marić za medije.

Privatno – državno

Odluka o privremenoj zabrani trupaca iz RS obuhvata drvne sortimente bili oni u državnom ili u privatnom vlasništvu. Lazo Šinik, sekretar Udruženja šumarstva i drvoprerade u Privrednoj komori RS, kaže kako privatne šume čine oko 21 odsto ukupnog šumskog fonda u RS i da su veoma značajne.

“Kako se pojavljuju kupci koji daju veće cijene, ta količina se odljeva i utječe nepovoljno na snabdijevanje domaćih kapaciteta. Sveobuhvatnim rješenjem bi privatne šume trebalo uključiti u sistem tako da domaći drvoprerađivači ne budu oštećeni i da ta količina bude raspoloživa u cilju održivog rasta”, smatra Šinik.

IZVORBusiness Magazine/Maja Hadžić
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here