Šerif Isović: Vlada FBiH sprečava naplatu 2,5 milijardi KM poreznog duga!

1423
Šerif Isović v.d. direktor Porezne uprave FBiH

Nenaplaćena potraživanja Porezne uprave FBiH premašila su 2,5 milijardi KM, od čega se oko 72 posto odnosi na neuplaćene doprinose.

“Sasvim je jasno da dužnici ukupan dug neće moći platiti. Jedini način da se najveći dio ovog duga riješi jeste da se donese zakon kojim bi se uredilo pitanje plaćanja ovog duga“, potvrdio je u intervjuu za Business Magazine Šerif Isović, v.d. direktor Porezne uprave FBiH.

On je pritom naglasio da je Uprava upućivala brojne inicijative za rješavanje pitanja nagomilanog poreznog duga, uključujući i pokretanja stečajnih postupaka za hronične neplatiše te zabranu obavljanja svih javnih funkcija rukovodiocima poslovnih subjekata koji su vršili utaje poreza ili svjesno izbjegavali njegovo plaćanje, ali da se Vlada FBiH oglušila na sve prijedloge poreznika usmjerene na jačanje porezne discipline.

“Nesporno je da se porezni dug, pa i dug po osnovu doprinosa, proizvodio i, nažalost, još uvijek se, između ostalog, proizvodi i zbog čuvanja socijalnog mira, ali i zbog lošeg pravnog okvira i neučinkovitosti Uprave. Vlasti su, bilo zakonima ili drugim pravnim aktima, uticale na stanje ovog duga i to na dva načina – prvo donošenjem neadekvatnog pravnog okvira i propisa kojim je dug guran pod tepih i onesposobljavanjem Uprave da bude efikasnija. Dakle, kad se ovom doda i neučinkovitost Porezne uprave, onda imamo ovakvo alarmantno stanje.

Mislim da je posljednji trenutak da se pitanje plaćanja ovog duga zakonski riješi, da se podvuče crta i dužnicima da posljednja šansa, odnosno prilika i mogućnost da dug plate na rate, a protiv svih onih koji ovu šansu i priliku eventualno ne iskoriste, treba bez odgađanja  pokrenuti sve postupke prisilne naplate i stečajni postupak“, konstatirao je Isović, pritom podsjetivši da je Vlada u više navrata zaustavila i pokušaje Porezne uprave da blokira račune velikih poreznih dužnika, uključujući i državna preduzeća, institucije i ustanove, koji prednjače u nepoštivanju poreznih propisa.

“S ciljem naplate zaostalog duga, Porezna uprava je krenula u njegovu naplatu s ciljem da 20. aprila 2016. izvrši blokadu računa svih dužnika, uključujući i one iz javnog sektora koji su u vlasništvu organa vlasti u FBiH, a koji duguju više od 1,1 milijardu KM. U aprilu 2016. Vlada FBiH ove je aktivnosti privremeno zaustavila na period od 60 dana, tokom kojeg je trebalo pripremiti zakonska rješenja za naplatu ovog duga. Nakon isteka roka i nakon što nisu pripremljeni propisi za rješavanje duga, Uprava je ponovo pokrenula aktivnosti vezane za naplatu ovog duga, na način da je obveznicima koji su imali dug u prinudnoj naplati izdala rješenja o ograničenom pravu raspolaganja sredstvima na računu. I ove aktivnosti u julu 2016. zaustavila je Vlada FBiH na period od 120 dana, u kojem je trebalo pripremiti zakonska rješenja za naplatu ovog duga, a koja još uvijek nisu ponuđena.

Trenutna situacija je da su zaključkom Vlade ove mjere odgođene do kraja ove godine“, precizirao je Isović u intervjuu koji će u cjelosti biti objavljen u narednom broju Business Magazinea koji izlazi u ponedjeljak, 9. oktobra.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here