BiH POKREĆE PROCEDURU ZA UKLANJANJE SA SIVE LISTE FATF-a

Ministarstvo vanjskih poslova BiH će odmah otpočeti diplomatske aktivnosti i promovirati ostvarene rezultate u provedbi Akcionog plana

302
Foto: Portal Oko

Akcioni plan za Bosnu i Hercegovinu za otklanjanje nedostataka u borbi protiv pranja novca, u cilju harmonizacije sistema sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma proveden je u skladu s preporukama Radne grupe za finansijsko djelovanje (FATF), konstatovano je na jučerašnjoj sjednici Vijeća ministara BiH u Sarajevu.

Vijeće ministara BiH poziva sve nadležne institucije i druga tijela da aktivno i kontinuirano nastave aktivnosti na provedbi donesenih propisa iz FATF Akcionog plana.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH će odmah otpočeti diplomatske aktivnosti  i promovirati ostvarene rezultate u provedbi Akcionog plana radi provođenja procedure uklanjanja (delistiranja) Bosne i Hercegovine sa „FATF sive liste“.

Prema Informaciji Ministarstva sigurnosti, Akcioni plan, koji je donijelo Vijeće ministara BiH, u protekle dvije godine provodilo je 14 institucija i agencija s državnog i entitetskog nivoa, ali je u provođenju aktivnosti učestvovao znatno veći broj izvršilaca u skladu s ustavnim uređenjem. U cilju usklađivanja s preporukama FATF-a, nadležne institucije u Bosni i Hercegovini donijele su 19 propisa u oblastima pranja novca, osiguranja, vrijednosnih papira, finansiranja terorizma, provođenja odgovarajućih rezolucija UN-a, uređenja neprofitnog sektora te prekogranične kontrole valuta.

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here