Zakone krše zakonodavci (…ili kada će se oduzeti primanja zastupnika i delegata ostvarena mimo zakona i vratiti u budžet)

740
prioriteti

Smatrate li i vi, dragi moji, kao ja da zakonodavna tijela jedne države (u slučaju lijepe nam Bosne i Hercegovine na svim nivoima), trebaju biti mjesta na kojima će se slovo zakona (kojeg donose ta ista zakonodavna tijela) poštivati do posljednjeg interpukcijskog znaka u istom (zakonu, dakle).

Ne mogu se oteti dojmu da kršenja zakona kod nas počinju, zapravo, u zakonodavnim tijelima (nažalost, rijetko završe tamo gdje im je mjesto u zakonu).

Parlamenti nam (na svim nivoima) zasjedaju jedva jednom mjesečno – oba doma Parlamenta FBiH imala su pauzu u zasjedanjima od gotovo dva i po mjeseca. De, dobro znam i ja da parlamentarci (kao) rade i mimo parlamentarnih zasjedanja, ali sa tek načetim reformskim procesima na koje su se obavezali, ne sazvati sjednicu dva i po mjeseca… Javašluk, u najkraćem.

Trebam li naglasiti da parlamentarci svoja primanja dobijaju zasjedali jednom sedmično ili nijednom u dva i po mjeseca. Svjedoci smo svih kršenja zakona, pravilnika i propisa u radu parlamenata, naročito u dijelu koji se odnosi na (finansijska) prava zastupnika. Od imenovanja savjetnika od strane predsjedavajućih parlamenata koji ne ispunjavaju zakonske uvjete za obavljanje tih poslova (zakone, bezbeli, donio isti parlament), preko lažnih ugovora o stanovanju i naplaćivanja po osnovu istih nešto što se zove „odvojeni život“, do evo posljednjeg primjera sa delegatima u Domu naroda FBiH, koji uprkos zakonskoj odredbi da mogu primati naknade samo po jednom osnovu (dakle, ili u kantonalnoj skupštini u kojoj se biraju ili u Domu naroda) većina i dalje ubire primanja i kao kantonalni i kao federalni delegat. Pri tome nema zakonskog mehanizma koji će onemogućiti delegatima primanja iz dva izvora nego je sve prepušteno, pazite sad, nečemu što se zove „savjest delegata“?!?!?

I što je najgore, niko, ali niko još nije pokrenuo pitanje odgovornosti onih koji su slagali da koriste smještaj u Sarajevu (dokazano), a još manje da u federalni budžet vrate na taj način zarađena sredstva. Isto će, bojim se, biti i sa ovim dvostrukim naknadama…

A ovi su dužnost preuzeli prije dvije i po godine, množite i zbrajajte sami. I tek toliko da se zna, naknada koju su primili nezakonto (pri punoj svijesti i savjesti) nije manja od 1.000 KM. A do sada ih se petoro (od 58 delegata) izjasnilo i dokazalo da ostvaruje primanja samo po jednom osnovu.

Kako uvijek imam prijedlog i sada očekujem da se pročešljaju zastupnici i delegati na svim nivoima, da se provedu odgovarajući postupci za utvrđivanje odgovornosti (otimanje novca poreznih obveznika ne smije podlijegati imunitetu) i oduzme sve do zadnje pare koju su na taj način zaradili… I onda, gospodo iz Vlade FBiH, tim novcima penzionirajte radnike u javnim preduzećima koje su vaši direktori, upravni i nadzorni odbori ostavili bez plaća, prava na liječenje i penzioniranje.

IZVORBusiness Magazine/Aida Delić
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here