„BH voz“ za godinu dana prevezao 100.000 putnika

ŽFBiH prevezle su oko 100.000 putnika što predstavlja povećanje od 32 posto

436

Prije tačno godinu dana, 26.09.2016. godine, Željeznice FBiH su uvele u saobraćaj prvu Talgo garnituru savremenog „BH voza“ na relaciji Sarajevo-Doboj-Sarajevo. Od tada do danas broj putnika raste iz dana u dan.

Otvaranjem linja prema jugu 08.06.2017. godine, Željeznice FBiH su „BH vozom“ ponovo povezale Sarajevo i Čapljinu, a 15.06.2017. godine na ovoj relaciji uveden je sezonski brzi „BH Voz“ sa ugovorenim autobuskim vezama prema Neumu i Makarskoj. Također, ponovo je uspostavljena linija Sarajevo-Banja Luka, 01.08.2017. godine i Tuzla je prvi put povezana željezničkim saobraćajem sa ova dva grada.

Uvođenjem u saobraćaj ovih visokokvalitetnih savremenih vozova, putnički saobraćaj Željeznica FBiH doživio je pravu ekspanziju. Putnici su prepoznali kvalitet, povoljne cijene, vrhunsku udobnost i ljubaznost osoblja Željeznica FBiH.

Prvi pokazatelj da su Željeznice FBiH napravile pravi potez uvođenjem ovih vozova u saobraćaj bio je kad su 01.07.2017. godine, zbog izuzetno velikog broja zainteresiranih putnika i rasprodanih karata, morale uvesti duplu garnituru „BH voza“ prema jugu. Povodom održavanja Svjetskog prvenstva u skokovima koje se 16.09.2017. godine održavalo u Mostaru, Željeznice FBiH su pored redovne linije u saobraćaj uvele još tri posebne kompozicije „BH voza“ jer se tog dana za Mostar tražila karta više.

Cijeneći potrebe korisnika ovih usluga, Željeznice FBiH planiraju u najskorije vrijeme povezati Sarajevo sa Bihaćem. U tom cilju već su poduzete određene aktivnosti, vezane prije svega za elektrifikaciju jednog dijela „Unske pruge“ nakon čega će se steći uslovi da se Sarajevo i Bihać povežu „BH vozom“. To bi značilo ispunjenje jednog od strateških ciljeva ŽFBiH – da željezničkim putničkim saobraćajem uvežu sve veće bh. gradove.

U proteklih godinu dana, Željeznice FBiH su redovnim i posebnim „BH vozovima“ prevezle oko 100.000 putnika što predstavlja povećanje od 32 posto, a za duplo su povećali prihod od naplate karata u putničkom saobraćaju.

“Korisnicima naših usluga zahvaljujemo na povjerenju i uložit ćemo maksimalne napore da kvalitet naših usluga podignemo na još veći nivo, a sve u skladu sa njihovim zahtjevima i potrebama. U cilju što efikasnijeg poslovanja, ŽFBiH će vrlo skoro uvesti prodaju karata putem interneta što će bitno smanjiti gužve na šalterima i omogućiti kvalitetniju uslugu” saopćeno je.

“Pozivamo sve zainteresovane organizacije, kompanije, škole, kulturne i sportske ustanove i druge institucije da koriste naše usluge, zato što Željeznice FBiH raspolažu najsavremenijim putničkim kapacitetima i imaju mogućnost da sve putnike prevezu na željenu destinaciju u BiH po evropskim standardima”, navedeno je u saopćenju.

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here