Procjena sistema službenih kontrola u peradarstvu

Od 26. septembra do 06. oktobra 2017. godine

404
Foto: farmabih.ba

U periodu od 26. septembra do 06. oktobra 2017. godine u BiH će boraviti inspekcijski tim Direktorata za hranu, zdravlje, analize i revizije Evropske unije (bivši FVO). Cilj ove inspekcijske misije je procjena sistema službenih kontrola u sektoru peradarstva u svrhu odobravanja izvoza mesa peradi i proizvoda od mesa peradi iz BiH u Evropsku uniju, saopšteno je iz Ureda za veterinarstvo Bosne i Hercegovine.

Tokom boravka u BiH inspektori Direktorata će posjetiti nadležne organe u BiH (Ured za veterinarstvo BiH, nadležna entitetska ministarstva poljoprivrede i entitetske uprave za inspekcijske poslove, dvije laboratorije koje obavljaju različite vrste laboratorijskih analiza u sektoru peradarstva i četiri kandidovana objekta (dvije klaonice peradi i dva objekta za preradu mesa peradi) kako bi na licu mjesta provjerili funkcionisanje sistema službenih kontrola u sektoru peradarstva.

Prema usaglašenom planu realizacije misije za 26. septembar, u prostorijama Ureda za veterinarstvo BiH, je planiran uvodni sastanak sa inspektorima EU na kojem će, pored predstavnika Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ureda za veterinarstvo BiH, biti prisutni i predstavnici Delegacije EU u BiH, Direkcije za evopske integracije BiH, Agencije za sigurnost hrane BiH, te predstavnici entitetskih ministarstava poljoprivrede i entitetskih uprava za inspekcijske poslove.

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here