Končar i Fakultet elektrotehnike i informacijske tehnologije (FEIT) iz Skopja potpisali sporazum o saradnji i donaciji

Saradnja obuhvata realizaciju naučno-istraživačkih i razvojnih projekata, korištenje međusobnih specifičnih stručnih znanja stručnjaka, opreme i laboratorija.

471

U sklopu 10. konferencije MAKO CIGRÉ KONČAR – Inženjering za energetiku i transport (KET) iz Zagreba i Fakultet elektrotehnike i informacijske tehnologije (FEIT) iz Skopja potpisali su sporazum o saradnji te donaciji SCADA sistema PROZA NET za „Centar za transfer tehnologije i inovacije” (INNOFEIT). Sporazume su potpisali dekan FEIT-a prof. dr. sc. Dimitar Taskovski i predsjednik Uprave KET-a Mišo Jurković.

Saradnja obuhvata, uz ostalo, realizaciju naučno-istraživačkih i razvojnih projekata, korištenje međusobnih specifičnih stručnih znanja stručnjaka, opreme i laboratorija.

KET je tom prilikom uručio i SCADA sistem PROZA NET koji će se koristiti u novom centru FEIT-a. Naime, u cilju jačanja saradnje između sveučilišta i industrije, FEIT je pokrenuo „Centar za transfer tehnologije i inovacije” (INNOFEIT) kako bi svoje studente bolje pripremio za rad u industriji. INNOFEIT će biti središte za interakciju profesora i studenata FEIT-a s industrijskim partnerima koji će poticati veze i prijenos tehnologije, kao i nove inovativne ideje te tako pomoći u ekonomskom rastu kompanija i društva u cjelini.

PROZA NET SCADA sistem predstavlja višekorisnički distribuirani programski sistem za nadzor i upravljanje objektima i postrojenjima u energetskim sistemima. Modularna arhitektura u skladu je sa zahtjevom za visoku kvalitetu sistema i visoki stepen integracije s vanjskim sistemima. Osnovne su mu prednosti visoka pouzdanost, fleksibilnost i skalabilnost. Može se koristiti za različite nivor nadzora i upravljanja, od staničnog računara na nivou postrojenja sve do velikih centraliziranih sistema upravljačkih centara u stvarnom vremenu. Sistemom je moguće upravljati postrojenjima u području elektroenergetike, plina i nafte, industrije, transporta te vodoprivredi. PROZA NET SCADA sistem u potpunosti je razvijen u KET-u kao rezultat znanja i iskustva. Modularnost i otvorenost sistema omogućuje mnogo više od klasičnih SCADA sistema te ga danas s pravom možemo karakterizirati kao integracijsku platformu koja je osnova za savremene sisteme daljinskog nadzora i upravljanja u području energetike.

„Ovaj projekt potvrda je već tradicionalne saradnje Končara s visokoobrazovnim institucijama. Nadamo se da će rezultat zajedničkog djelovanja na ovom području biti i unapređenje saradnje naučnih institucija i privrednih subjekata, ali i povezivanje sa stručnjacima u Makedoniji u kojoj je Končar tradicionalno prisutan“, izjavio je Mišo Jurković, predsjednik Uprave KET-a.

„Nauka i inovacije ključni su za razvoj ekonomije. FEIT, kao jedan od lidera u području naučne djelatnosti u Makedoniji, ima veliku odgovornost u tom djelu. Zato Fakultet uz pomoć Sveučilišta i partnerske kompanije investira u INNOFEIT, centar iz kojeg bi naučno-istraživački rezultati trebali biti preneseni u nacionalnu privredu. Končar je druga renomirana međunarodna kompanija koja podupire ovu ideju. Koristim ovu priliku da se zahvalim Končaru na ovoj donaciji i očekujem intenzivnu saradnju“, rekao je prof. dr. sc. Dimitar Taskovski, dekan FEIT-a.

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here