Dobro je da znate dok ste u romingu

Savjeti za ugodniju komunikaciju na putovanjima

334

Prije polaska na putovanje ili odlaska na odmor van granica naše zemlje pročitajte savjete za korišćenje mobilnog telefona. Izdvojite malo vremena i osigurajte se na vrijeme kako bi vam odlazak bio bezbrižniji.

Savjeti prije polaska:

  • Ažurirajte softver na telefonu – nove verzije operativnih sistema obično uključuju i nove sigurnosne dodatke.
  • Postavite lozinku ili biometrijsku provjeru autentičnosti (otisak prsta) i postavite zaključavanje SIM kartice.
  • Isključite praćenje lokacije – praćenje lokacije može biti korisno ali sigurno ne treba biti stalno uključeno. Provjerite i podešavanja na društvenim mrežama jer nije dobra ideja javno objavljivati lokaciju i informacije o porodičnom odmoru.
  • Backup podataka – napravite kopiju vaših podataka sa telefona u slučaju gubitka telefona.
  • Provjerite cijeneodlaznih i dolaznih poziva, poziva u lokalu, cijenu SMS-a i cijene prenosa podataka koje su važeće za zemlju vašu krajnju destinaciju, kao i za zemlje kroz koje putujete. Naime, cijene saobraćaja u romingu znatno se razlikuju u odnosu na cijene u nacionalnom saobraćaju.

Savjeti prilikom putovanja i odmora

  • Obratite pažnju na mobilni internet, kao i automatsko ažuriranje Surfovanje internetom (gledanje video-zapisa ili preuzimanje podataka) putem mobilnog telefona prilikom boravka u inostranstvu, naplaćuje se kao roming saobraćaj.
  • Isključujte Wi-Fi i Bluetooth kada ih ne koristite. Kada su ovi servisi uključeni, stalno pokušavaju da pronađu mrežu na koju će da se konektuju i baterija se brže prazni.
  • Komunikacija u romingu je svakako povoljnija na nivou Telekom Srbija grupe, pa ukoliko ste u Srbiji izaberite mts, u Crnoj Gori izaberite m:tel CG, a onima koji duže borave u Austriji preporučujemo da se informišu o uslugama m:tel Austrija.
  • Na ostalim destinacijama ne morate razmišljati o mrežama koje birate, jer su cijene komunikacije iste bez obzira na izabranu mrežu. Cijena dolaznih poziva u romingu je ista bez obzira na zemlju iz koje vam je upućen poziv, i ona zavisi samo od zemlje i roming zone u kojoj se nalazite.
  • O cijenama u romingu možete se informisati putem sajta kompanije m:tel na adresi www.mtel.ba ili pozivom Call centra na 066101010 za prepaid korisnike odnosno 0800 50 000 za postpaid korisnike.
  • Ukoliko vam se desi ne tako prijatan scenario, pa ostanete bez svog mobilnog ljubimca tokom ljetovanja, privremeno isključenje postpaid broja zbog gubitka ili krađe vrši se takođe pozivom Call centra, ali imajte na umu da pozivalac treba da zna lične podatke o vlasniku broja, pa se prije odlaska na put, za svaki slučaj, informišite i o ovim detaljima.

Ukoliko ste korisnik kompanije m:tel pregled potrošnje putem mobilnog telefona u romingu može se vršiti na nekoliko načina:

  1. Putem usluge Moj meni *100#
  2. Pozivom Call centra na navedene brojeve
  3. Slanjem SMS-a („stanje“ ili „VPN“) za postpaid na broj +38765111

Napominjemo da prikazano stanje koje dobijate na opisani način predstavlja stanje od nekoliko časova ranije, u zavisnosti od zemlje u kojoj se korisnik nalazi.

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here