Kino Igman na Ilidži ponovno u funkciji

U okviru saradnje sa SFF-om najnovija svjetska filmska ostvarenja doći će i na Ilidžu

705

Ove godine Općina Ilidža se potrudila kako bi svojim građanima pružili bar dio atmosfere koja vlada za vrijeme trajanja Sarajevo Film Festivala u glavnom gradu. Najnovija svjetska filmska ostvarenja doći će i na Ilidžu, a stanovnici Ilidže će imati priliku uživati u projekcijama najboljih filmova, koje regionalna i svjetska kinematografija nudi publici širom svijeta.

Sve je spremno kako bi nekadašnje kino Igman postalo mjesto susreta ljubitelja filma. Posjetioci će uživati u projekcijama najnovijih filmskih ostvarenja, a posebnu pažnju trebalo bi posvetiti dječijim filmovima. Program 23. SFF na na Ilidži počinje u subotu 12. augusta 2017., a bit će prikazano 12 filmova od kojih šest filmova za djecu.

Saradnja kina Igman sa SFF-om kruna je napora Općine Ilidža koja je kupila kino projektor u vrijednosti 124.875,47 KM, a koji je domaća kompanija IMTEC Soutions instalirala u objektu  kina Igman. Podsjećamo, sporazum o regulisanju međusobnih prava i obaveza u vezi s korištenjem sistema kino projekcije potpisan je 23. maja ove godine u Općini Ilidža.

“Ovo su dobre vijesti za sve stanovnike Ilidže, jer nakon niza godina Ilidža ponovo dobija kino. Nadam se da će naši građani a i svi turisti koji dođu biti dio priče i uživati na Ilidži. Očekujemo da ova pozitivna novina dobije simpatije naših građana i da će ljubitelji sedme umjestnosti istinski uživati”, izjavio je načelnik Općine Ilidža prof.dr. Senaid Memić.

Osim sve veće potrebe građana za kulturnim dešavanjima, usljed ubrzanog razvoja turizma na području Ilidže potreba za investiranjem u ovakav projekat se čini dodatno opravdanim.

“Zahvaljujemo se Općini i načelniku koji su imali razumijevanja i obezbijedili novčana sredstva za ovu opremu. Javna ustanova Kulturno-sportski i rekreacioni centar Ilidža (JU KSiRC)  organizirat će komercijalne projekcije po cjenovniku koji će donijeti Upravni odbor JU KSiRC, uz saglasnost načelnika, istovremeno poštivajući sve zakone kojim se reguliše ova oblast”, izjavio je Sead Kulović, direktor Centra.

Karte za projekcije filmova sa SFF-a koje će biti prikazane u kinu Igman moći će se kupiti u box office-u i to po cijenama od 3 KM za djecu i 5 KM za odrasle.

„Kino salu smo u potpunosti opremili audio i video sistemima u skladu sa najvišim standardima. Posebno nas raduje zadovoljstvo investitora i riječi hvale koje smo dobili. Koristili smo najkvalitetnije brendove kada je u pitanju ova kino sala, postavili fiksno kino platno veličine 9x5m u skladu sa standardima, a uređena je i režijska soba sa potrebnom opremom kako bi se cijelim sistemom moglo upravljati sa jednog mjesta“, rekli su iz IMTEC Solutions.

Oprema omogućava i 3D projekcije, s obzirom da je korišteno silver platno, a isporučen je i veliki broj 3D naočala za ovakve projekcije. Osim toga, sa kinom Igman nastali su uslovi za uvrštavanje filmskih projekcija za učenike škola sa područja općine Ilidža u odgojno – obrazovne svrhe, što ovu investiciju čini još značajnijom.

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here