Ambasador Ferguson u posjeti Jajcu

Nakon sastanka, načelnik Hozan i ambasador Ferguson su zajedno posjetili pogon Steelmina

320

Britanski ambasador u Bosni i Hercegovini, nj.e. Edward Ferguson posjetio je Jajce gdje se susreo sa načelnikom Općine Jajce, Edinom Hozanom, sa kojim je razgovarao o političkoj i ekonomskoj situaciji u ovoj općini, te o saradnji sa kompanijom Steelmin d.o.o., britanskim proizvođačem strateških legura za metalnu i hemijsku industriju koji od 2011. godine posluje u Jajcu. Nakon sastanka, načelnik Hozan i ambasador Ferguson su zajedno posjetili pogon Steelmina.

Ranije, ambasador je imao priliku susresti se sa srednjoškolcima iz Jajca sa kojima je razgovarao o njihovim nastojanjima da spriječe dalju segregaciju školskog sistema u Bosni i Hercegovini.

Ambasador Ferguson je rekao: “Bila je privilegija susresti se sa nekim od učenika koji su se suprotstavili ograničavajućim etničkim predrasudama koje su, nažalost, uobičajene u obrazovnom sistemu u Bosni i Hercegovini. Njihovi hrabri i principijelni stavovi inspirisali su ljude i van granica Bosne i Hercegovine. Ja sam o njima čitao čak na BBC-u! Ovi mladi ljudi ulivaju nadu u bolju budućnost. Oni znaju da različitosti treba njegovati, a ne bojati se njih. Bilo mi je zadovoljstvo sresti Edina Hozana, načelnika Općine Jajce, koji je nekada bio profesor u Srednjoj strukovnoj školi, te čuti o njegovoj predanosti rješavanju preostalih problema u postojećem školskom sistemu. Nadam se da će poruka iz Jajca odjeknuti širom Bosne i Hercegovine i da možemo očekivati dan kada će podijeljeno obrazovanje postati stvar prošlosti.“

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here