Međunarodni omladinski kamerni orkestar TÜRKSOY večeras u Sarajevu

Koncert će biti održan u Domu Armije s početkom u 20h

480

Međunarodni omladinski kamerni orkestar TÜRKSOY (Međunarodna organizacija Turkijske kulture) nastupio je sinoć u mostarskom Narodnom pozorištu, u okviru „Mostarskog ljeta 2017“, a večeras će nastupiti u sarajevskom Domu Armije s početkom u 20,00 sati. Koncerti u Mostaru i Sarajevu održavaju se pod pokroviteljstvom Federalnog Ministarstva obrazovanja i nauke, Ministarstva kulture i turizma Republike Turske i Ambasade Republike Turske u BiH.

Pod upravom dirigenata Anvara Akbarova iz Kazahstana i Mustafe Mehmandarova iz Azarbejdžana mladi, nastupit će talentirani umjetnici iz sedam zemalja Azarbejdžana, Kazahstana, Kirgistana, Turkmenistana, Turska, Rusija: Baškurdistan i Tataristan. Na repertoaru Međunarodnog omladinskog kamernog orkestra TÜRKSOY su djela svjetskih klasika, ali i jedinstvena muzička djela iz 14 zemalja, članica TÜRKSOY-a.

Publika je sinoć u Mostaru imala priliku čuti djela E.B. Britten “Simple Symphony”, A. Schnittke “Suite in the Old Style”, P. Tchaikovsky Serenade for String Orchestra, a u istoj će večeras uživati i Sarajlije. Bosanskohercegovačkoj publici Međunarodni omladinski orkestar TÜRKSOY predstavlja djela kirgistanskog autora J. Maldybaeva, autora iz Baškurdistana (Rusija) İ. Khusamutdinova “Tuyalas” İ “Beyeu Köyö”, kazahstanskih autora S. Kurmangazya “Balbraun” i A. Serkebayeva “Shalkyma”, autora iz Turkmenistana B. Khudaynazarova “Yılgaylar”, autora S. Saydasheva iz Tatarstana (Rusija) “Vals”, K. Gerasimova iz Sakha, Yakutia (Rusija)“Piyes for Chamber Orchestra“, uzbekistanskog autora M. Makhmudova “Muhammas va ufor”, autorice A. Subrakove iz Hakasije (Rusija) “Tun Payram”, azarbejdžanskog autora K. Karayeva “Ayşe’nin Dansı” i “İhtiraslı Kızın Dansı”, turskog autora A.T. Erdener “4 Movements on E” (Final) te tursku kompoziciju “Üsküdar’a Gider İken”.

Uz Međunarodni omladinski kamerni orkestar TÜRKSOY u posjetu BiH došla je i delegacija TÜRKSOY, predvođena generalnim sekretarom Düsenom Kaseinovim.

Međunarodni omladinski kamerni orkestar je jedan od velikih projekata TÜRKSOY. Osnovan je 2010., a svoj prvi CD snimili su 2011. godine. Okuplja mlade talentirane muzičare iz turkijskih zemalja s ciljem stvaranja neophodnih uslova koji će omogućiti ovim mladim ljudima iz turkijskog svijeta da razviju svoje lične i profesionalne vještine, dajući im priliku da rade sa poznatim i uspješnim kompozitorima, muzičarima i dirigentima te doprinoseći jačanju kulturnog dijaloga i razmjeni kulturnog bogatstva. Međunarodni omladinski kamerni orkestar TÜRKSOY u proteklih sedam godina svoga postojanja uspješno je nastupao na nizu koncerata u SAD, diljem Evrope i Azije.

Za posjetitelje ulaz na koncert je besplatan.

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here