Nermina Burić, diplomantica: Bez Lactalisove stipendije moja perspektiva bila bi drugačija

2013. imala je sreću da u okviru projekta “Dukat podržava znanje” postane stipendistica kompanije Lactalis BH

524

Nermina Burić, diplomantica na Odsjeku mikrobiologija na PMF-u u Sarajevu, svoj srednjoškolski san da nastavi školovanje i upiše fakultet ostvarila je zahvaljujući specijalnom programu kompanije Lactalis BH „Dukat podržava znanje“ kojim je stekla pravo četverogodišnje stipendije. Nermina je bila jedna od pet najboljih učenika u BiH koje je u visokoškolskom obrazovanju, zahvaljujući rezultatima, ova kompanija odlučila podržati.

„S obzirom na to da se danas veoma malo ulaže u mlade, pozitivno me je iznenadio projekt stipendiranja kompanije Lactalis BH“, kaže Nermina Burić.

Naime, ona je na početku fakultetskog obrazovanja, 2013. imala sreću da u okviru projekta “Dukat podržava znanje” postane stipendistica kompanije Lactalis BH koja je odlučila podržati pet najboljih srednjoškolaca iz BiH u nastavku školovanja. Na osnovu izbora Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona, kao učenik generacije, i Nermina je postala jedan stipendista. Kaže da nije bilo ove stipendije njena namjera da studira bi bila osujećena, a životna prespektiva drugačija.

„Roditelji nisu zaposleni i ne bi me mogli finansirati. Otac je radio u jednoj drvnoj industriji koja se kasnije raspala. Živjeli smo skromno. Roditelji su mi obezbjedili srednjoškolsko obrazovanje koje sam završila kao učenik generacije. To je prepoznala firma Lactalis BH i dobila sam stipendiju što je bio veliki poticaj da napredujem. To jepromijenilo tok mog života. Voljela bih kad bi bilo više firmi koje bi ulagale u mlade ljude”, kaže Nermina.

Ova mlada djevojka svoju adresu iz Sanskog Mosta tako je zamijenila sarajevskom. Imala je motiv, ali trebalo je vremena da se privikne na novu sredinu.

„Dolazim iz manjeg grada i Sarajevo mi je bila velika promjena. Došla sam sa 18 godina i bila primorana snalaziti se. Ubrzo sam se navikla na život u glavnom gradu i vremenom ga jako zavoljela”, priča ona.

Podrška kompanije Lactalis BH nije izostala ni u nastavku školovanja jer se projekat “Dukat podržava znanje”nastavio i naredne četiri godine, gdje je za svakog stipendistu bila osigurana godišnja stipendija u iznosu od 4 600 KM. Osnovni uslov bio je da student redovno polaže ispite s prosječnom ocjenom ne manjom od 8,5, što je Nermina zadovoljila.

„Kad sam potpisala ugovor sa kompanijom Lactalis BH, bila sam svjesna odgovornosti. Puno rada i truda je uloženo da bi se ispunili uvjeti. Prosjek je, naravno, pored obaveze bio i velika motivacija. Željela bih se zahvaliti ljudima koji su dio projekta ‘Dukat podržava znanje’, jer se nije sveo samo na finasiranje, već su svi uključeni u njega davali nam i moralnu podršku i uvijek bili tu za nas“, ističe Nermina.

Nermina planira upisati master mikrobiologije, a uporedo i raditi. Nada se poslu u svojoj oblasti, a jednu od potencijalnih mogućnosti prepozanje u industriji prerade i proizvodnje mlijeka i mliječnih proizvoda, s obzirom na to da je zanimanje mikrobiologa, u ovoj oblasti, i generalno u prehrambenoj industriji jedno od traženijih.

A kako je za odabir profesije i kreiranje životne perspektive izbor studija presudna odluka, Nerminu smo za kraj zamolili da uputi poruku srednjoškolcima.

„Moja sugestija je da se informiraju o najtraženijim zanimanjima. Naravno, bit će i teških trenutaka, ali na vama je da ih prebrodite. Samim tim učite kako postati samostalni”, poruka je ove mlade diplomantice.

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here