Vodeće kompanije u BiH izvezle 64,4 posto ukupnog izvoza BiH

Na rang-listama 100 najvećih u BiH po prihodu, dobiti, izvozu i investicijama gotovinskog toka u 2016. godini našle su se ove godine 743 velike, srednje i male komapnije.

524

Ukupni prihodi kompanija koje su ušle na ovogodišnje rang-liste 100 najvećih u BiH iznosili su u 2016. godini oko 26,4 milijarde KM, što je više od 43 posto ukupnih prihoda koje je ostvarila cjelokupna BiH privreda u prošloj godini koji su dosegli skoro 70 milijardi KM.

Ovo su podaci istraživanja koje su provele Poslovne novine u okviru projekta 100 najvećih u privredi BiH, kojim je obuhvaćeno 31.554 kompanija koje su predale završne račune. Istraživanje je napravljeno u saradnji sa LRC d.o.o. iz Sarajeva, a bazirano je na finansijskim pokazateljima zvanično dobijenim od nadležnih entitetskih agencija: Finansijsko-informatičke agencije FIA i Agencija za posredničke, informatičke i finansijske usluge APIF.

Na rang-listama 100 najvećih u BiH po prihodu, dobiti, izvozu i investicijama gotovinskog toka u 2016. godini našle su se ove godine 743 velike, srednje i male komapnije. Od toga 485 vodećih je iz Federacije BiH, 256 iz Republike Srpske i 2 iz Brčko distrikta.

Kako je pokazalo istraživanje Poslovnih novina, ove 743 kompanije izvezle su 64,4 posto od ukupnog izvoza BiH u 2016. godini. To ih svrstava među glavne nosioce razvoja naše zemlje čiji ukupni izvoz je iznosio skoro 5,8 milijardi KM, dok je cjelokupni lanjski izvoz privrede BiH iznosio oko 9 milijardi KM.

Lani su ove firme zapošljavale 126.181 radnika što je skoro 26 posto od ukupnog broja uposlenih koji je iznosio 488.099 koliko su pokazali zvanični godišnji izvještaji privrednih društava.

Publikacija 100 najvećih u BiH koju će Poslovne novine objaviti u septembru, uz analize glavnih sektora privrede već dugi niz godina je relevantan pokazatelj privrednih trendova u našoj zemlji. Projkat baštini tradiciju dugu 30 godina, dok su Poslovne novine na tržištu već 45 godina.

Povodom ova dva jubileja Poslovne novine okupiće u Sarajevu 20. septembra ove godine preko 300 vodećih privrednika u BiH, koji su nosioci razvoja naše zemlje, a  najboljima će dodijeliti priznanja.

Sve kompanije koje se nađu rangirane u specijalnom izdanju 100 najvećih u BiH, korisnici su Pečata 100 najvećih u BiH koji garantuje kupcima kvalitet, a poslovnim partnerima i društvenoj zajednici potvrdu dugoročne opredjeljenosti razvojnim strategijama.

Za više informacija posjetite www.100najvecih.ba

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here