BiH treća po broju novoosnovanih preduzeća u regionu

Kada je riječ o blokiranim preduzećima, najveći procenat bloka u aprilu je imala Bosna i Hercegovina (30,23 posto)

607
Izvor: Wikipedia

Najviše novoosnovanih preduzeća u regionu je u aprilu 2017. registrovano u Sloveniji 1,19 posto, zatim u Srbiji 0,44 procenta, a najmanje u Hrvatskoj 0,06 posto. To znači da se jedna nova kompanija u Sloveniji otvori na svakih 85, a u Hrvatskoj na svakih 1.700 preduzeća, objašnjava se u analizi kompanije Bisnode.

Na trećem mjestu po procentu novoosnovanih preduzeća u aprilu u odnosu na sve aktivne privredne subjekte bila je Bosna i Hercegovina sa 0,41 posto, navodi se u biltenu Bisnode-a pod nazivom “Mikro ekonomski pregled južnog regiona za april 2017”.

Tokom aprila, Srbija je u regionu imala najniži procenat obrisanih firmi – 0,14 posto, a najviše je imala Hrvatska – 0,9 procenata, što znači da u Hrvatskoj na svakih 100 dolazi jedna obrisana firma, a u Srbiji na svakih 700. U Sloveniji je taj procenat iznosio 0,47 posto.

Prema podacima o stečajnim postupcima u četvrtom mjesecu ove godine, najveći procenat novih i insolventnih firmi zabilježen je u Sloveniji i Bosni i Hercegovini, po 0,21 posto, dok je najniži imala Hrvatska – 0,09 posto.

To znači da je u Sloveniji novi stečajni postupak započet na svakih 450 firmi, dok je u Hrvatskoj rezultat jedan stečajni postupak na svakih 1.100 firmi.

Kada je riječ o blokiranim preduzećima, najveći procenat bloka u aprilu je imala Bosna i Hercegovina (30,23 posto), a najniži Slovenija (4,95 posto), što znači da u BiH blokade bilježi svaka treća kompanija.

U Srbiji je, kako se navodi u analizi Bisnode-a, u aprilu bila blokirana svaka četvrta firma (24,81 posto), u Hrvatskoj svaka jedanaesta (9,24 posto), a u Sloveniji tek svaka dvadeseta kompanija.

IZVORb92.net
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here