Rodna raznolikost u upravama na čelu sa ženama se udvostručila

Publikacija istražuje nastojanja 64 zemlje u promociji raznolikosti u upravnim tijelima

1641
Sabina Softić, partnerica za usluge revizije za Adriatic regiju

Žene su još uvijek podzastupljene u upravnim tijelima korporacija uprkos stalnim nastojanjima da se uspostavi veća rodna ravnoteža. Objavljeno peto izdanje Deloitteove publikacije „Women in the Boardroom: A Global Perspective“ istražuje napore koje više od 60 zemalja ulaže u promociju rodne raznolikosti u upravnim tijelima i otkriva nam da žene u svijetu zauzimaju samo 15 posto mjesta u upravama. Riječ je o tek skromnom pozitivnom pomaku u odnosu na izdanje iz 2015. godine.

Publikacija po prvi put donosi analizu odnosa između vodstva korporacije i raznolikosti. Utvrđena je direktna korelacija između žena na vodećim pozicijama, kao glavnih izvršnih direktorica i predsjednica uprava, i položaja u upravama koje zauzimaju žene.

„Organizacije u kojima su žene na vodećim pozicijama imaju gotovo dvostruko veći broj ženskih članova u upravljačkim tijelima. Vrijedi i obrnuto, ali su rodno raznolike uprave ipak sklonije imenovati žene kao glavne izvršne direktorice i predsjednice uprave“, utvrdila je Sabina Softić, Deloitteova partnerica za usluge revizije za Adriatic regiju i voditeljica Deloitteove SheXO inicijative, te dodala: „To govori o važnom trendu—kako raste broj žena izvršnih direktorica i u upravama, tako raste i vjerovatnost da će to dovesti do veće rodne raznolikosti u upravljačkim tijelima. Ipak, postotak žena koje ostaju na rukovodećim pozicijama i dalje je vrlo nizak s obzirom na to da je samo 4 posto žena u svijetu na položaju glavnog izvršnog direktora i predsjednika uprave.” Premošćivanje rodnog jaza među radnom snagom nije samo pitanje pravednosti nego i učinkovitog upravljanja i inkluzivnog ekonomskog rasta.

Inkluzivan rast i budućnost rada

Kako se organizacije hvataju u koštac s tehnološkim i društvenim promjenama koje korjenito mijenjaju budućnost rada, tako je sve kritičnija uloga upravnih tijela. Raznovrsnost razmišljanja—i ljudi—bit će presudna kako bi članovi uprave mogli sagledati izazove iz svakog ugla i stalno nadograđivati perspektive.

„Podupiranje raznolikosti radne snage i poticanje inkluzivnog rasta glavna je misao vodilja za Deloitte“, nastavlja Softić, i dodaje: „U prilog ovim ciljevima aktivno učestvujemo u inicijativama, od angažmana u dijalozima B20 preko veće zastupljenosti žena u radnom kolektivu do naše saradnje sa OECD-om kao podrška UN-ovoj Agendi 2030. za održivi razvoj, u kojoj je rodna jednakost u centru ekonomskog razvoja.”

„Deloitte jednako tako nastavlja zastupati raznolikost u rukovodećim tijelima svojim programom ‘Spremni za odbor’ kao pomoć ženama širom svijeta u pripremama za djelovanje u sklopu upravnih tijela”, kaže Softić.

Drugi nalazi ispitivanja

Nedovoljno istaknute rodne razlike u upravnim tijelima na američkom kontinentu

  • U SAD-u je samo 14 posto žena u upravnim tijelima, tek 2 postotna boda više u odnosu na 2015. godinu. Postotak žena predsjednica uprave nije se povećao, te je i dalje tek nešto ispod četiri posto.
  • Postotak mjesta koje žene zauzimaju u upravnim tijelima u Kanadi povećao se na 18 posto, što je pet postotnih bodova više nego u 2015. godini. Postotak žena na čelu upravnih tijela se u 2017. godini smanjio na pet posto u odnosu na šest posto zabilježenih 2015. godine.
  • U Latinskoj i Južnoj Americi, gledano ukupno, žene zauzimaju tek 7 posto mjesta u upravnim tijelima, a samo dva posto žena je na čelnim pozicijama

Znatne razlike u napretku u regiji EMEA

  • Norveška, kao prva zemlja u historiji koja je uvela rodnu kvotu, ima najveći postotak žena u upravnim tijelima (42 %), a sedam posto žena je na predsjedničkom položaju.
  • U Ujedinjenom Kraljevstvu nema kvota za ulazak žena u upravna tijela, no žene ipak zauzimaju 20 posto mjesta u upravnim tijelima, a predsjednica je tri posto.
  • U Italiji se postotak žena u upravnim tijelima povećao na 28 posto, ali se broj predsjednica upravnih tijela smanjio sa 14 posto u 2015. na devet posto.

Veća raznolikost u upravnim tijelima Australazije

  • U Australiji ne postoje kvote za žene u upravnim tijelima, ali njihov broj neprestano raste. Žene trenutno zauzimaju 20 posto mjesta u upravnim tijelima, a pet posto žena je na položaju predsjednika uprave.
  • Novi Zeland zabilježio je najveće povećanje broja žena u upravnim tijelima, kojih je sada 28 posto, tj. deset postotnih bodova više, a raste i broj predsjednica uprava, kojih je sada 11 posto, tj. šest postotnih bodova više.

Azijsko-pacifička regija zaostaje

  • Vodeće ekonomije Azije sa osam posto žena zauzimaju najniže mjesto na listi rodne raznolikosti u poređenju s drugim dijelovima svijeta. Samo par zemalja u regiji ima uvedene kvote ili neke druge mehanizme za uspostavljanje jednake rodne zastupljenosti.

Rezultati cijelog ispitivanja dostupni su ovdje.

 

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here