Od danas u zemljama EU besplatan roming

Besplatni roming tj. uspostava poziva i slanje SMS-a obračunat će se po cijeni koju korisnici plaćaju u domaćem saobraćaju, ali to se ne odnosi i na mobilni internet, stoga se i dalje preporučuje korištenje besplatnog wi-fia

461
Izvor: theguardian.com

S 15. junom u zemljama EU-a počinje primjena nove uredbe koja određuje da korisnici i u romingu ili u mobilnim mrežama u inostranstvu plaćaju cijene iz svojih tarifa u matičnim zemljama, pri čemu telekom analitičari upozoravaju na oprez pri ‘trošenju’ mobilnog interneta.

Roming znači da korisnici ‘gostuju’ u drugim mobilnim mrežama izvan svojih zemalja, a nova regulativa, koja je više od deset godina pripremana uz brojne otpore i institucija i operatora u Evropi, sada donosi promjene uredbom Evropskog parlamenta i Vijeća kojom su izmijenjena dosadašnja pravila za veleprodajna tržišta rominga, čime su se stekli i svi preduslovi da cijene usluga u romingu (govorne i SMS usluge te prijenos podataka) budu jednake domaćim cijenama.

To znači da će cijene u romingu korisnicima kada se nalaze u inostranstvu biti jednake nacionalnim cijenama prema drugim mobilnim mrežama, no telekom analitičari iz Evrope upozoravaju korisnike na oprez pri korištenju mobilnog interneta odnosno prijenosa podataka.

Koristiti besplatni wi fi gdje god i kad god je moguće najbolje rješenje

Analitičari se slažu da će novu regulaciju rominga korisnici najbolje moći osjetiti za glasovne mobilne pozive (razgovore) i SMS poruke, ali i da bi za mobilni pristup internetu i prijenos podataka mogli imati i troškove koje bi ih mogli iznenaditi.

Prenose i poruke Evropske komisije korisnicima “ako kod kuće imate neograničene mobilne podatke ili vrlo jeftine mobilne podatke, vaš operator može primijeniti ograničenje na podatke tokom roaminga. Ako je to slučaj, operator vas mora obavijestiti unaprijed o tome i upozoriti vas kada dođete do toga, a sve preko toga bit će podložno dodatnoj naplati”.

Zato korisnicima savjetuju da za mobilni pristup internetu u inostranstvu koriste besplatni wi fi gdje god i kad god je to moguće, a dobrim rješenjem drže i da korisnici na putovanju (turisti) kupe lokalnu SIM karticu u državi-članici koju posjećuju.

 

IZVORposlovni.hr
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here