Lutriji BiH u Krakovu uručen Certifikat odgovornog priređivača igara na sreću

Cerifikat je direktoru Lutrije Bosne i Hercegovine, Edhemu Pašukanu, uručio Hansjorg Hoeltkemeier, predsjednik Evropske lutrijske asocijacije.

477

Lutrija Bosne i Hercegovine postala je vlasnik Certifikata odgovornog priređivača igara na sreću koju dodjeljuje Evropska lutrijska asocijacija. U Krakovu je od 5. do 8. juna održan Deveti Kongres Evropske lutrijske asocijacije na kojem je Lutriji Bosne i Hercegovine zvanično dodijeljen prestižni certifikat “Responsible gaming”. Cerifikat je direktoru Lutrije Bosne i Hercegovine, Edhemu Pašukanu, uručio Hansjorg Hoeltkemeier, predsjednik Evropske lutrijske asocijacije.

Na Generalnoj skupštini udruženja istaknuta je važnost usmjeravanja lutrijskog poslovanja prema odredbama odgovornog priređivanja igara na sreću te će se zaključci sa sjednice prenjeti i u evropsku komisiju u Briselu.

“Lutrija Bosne i Hercegovine postala je ravnopravan član sa drugim evropskim lutrijama koje su ranije izvršile certifikaciju te je nakon Lutrije Slovenije i Hrvatske lutrije sa ovih prostora i Lutrija Bosne i Hercegovine postala dio evropske porodice državnih lutrija koje brinu o svojim igračima. Certifikat koji smo dobili je potvrda kako je poslovanje Lutrije Bosne i Hercegovine  usklađeno s evropskim standardima odgovornog priređivanja igara na sreću te smo samim tim učvrstili svoju lidersku poziciju odgovornog priređivača na tržištu igara na sreću u Bosni i Hercegovini”, izjavio je Edhem Pašukan, direktor Lutrije Bosne i Hercegovine.

Hansjorg Hoeltkemeier, predsjednik Evropske lutrijske asocijacije je istakao kako je  Lutrija Bosne i Hercegovine uspješno ispunila sve odredbe po pitanju odgovornog priređivanja igara na sreću i na taj način se pridružila  drugim evropskim zemljama te je čestitao na ovom značajnom uspjehu.

Lutrija Bosne i Hercegovine je u proteklih godinu dana aktivno radila na svim aspektima usklađivanja poslovanja prema zahtjevima standarda Društveno odgovornog priređivanja igara na sreću, a koji su propisani od Evropske lutrijske asocijacije (EL), u cilju zaštite igrača od prekomjernog igranja i od negativnih posljedica te i u kreiranju informacija o svim igrama iz svoje ponude. Cilj je omogućiti igračima da donose racionalne odluke o svom sudjelovanju u igri, a ako se pojave štetne posljedice igranja, igračima olakšati pristup i kontakt s institucijama koje pružaju stručnu pomoć. Jedna od institucija s kojima je  Lutrija Bosne i Hercegovine uspostavila saradnju je Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet iz Tuzle koji će igračima, pozivom na besplatni broj telefona, pružati stručnu pomoć kod problema sa prekomjernim igranjem. Ova edukacijska institucija će podrškom Lutrije Bosne i Hercegovine i dalje istraživati ovu oblast i razvijati odnose sa zavodima za bolesti ovisnosti i klubovima kako bi u konačnici imali osvještenu zajednicu koja će pristupati igrama na sreću isključivo radi zabave.

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here